Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 140:1 M.FL. FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Området är beläget norr om Frölunda Torg, öster om Frölunda Kulturhus på Glasberget, väster om Marconigatan och söder om Positivgatan (Frölunda Gymnasium). Bebyggelsen består av fem skivhus i 12 våningar som är förskjutna i parallella led. Omgivningarna utmärks av välskötta gräsmattor med diverse planteringar, små anlagda kuperingar på marken, en grusplan, flera lekplatser och en tennisbana. Intill området finns också ett äldre trähus (Eketrägården) som idag används för olika typer av föreningsverksamhet.

BYGGNADER
Byggnadernas fasadmaterial består av prefabricerade tvättade betongelement med frilagd ballast. Ballasten varierar mellan brunrött danskt sjösten och ljusare stenkross. Husen är uppförda med en stomme av betong. Taket är plant och täcks av korrugerad eternit med påbyggnader i form av plåtinklädda installationer såsom hiss- och ventilationsanordningar.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betongelement med frilagd ballast
Fasadfärg: beige-brun
Takform: plantak
Takmaterial: korrugerad eternit
Utvändiga detaljer: se nedan

På långfasaden finns utanpåliggande, inglasade balkonger. Fönstren är symmetriskt placerade. Sockelvåningen är draperad med en finare sorts frilagd ballast, långsidorna och gavelpartierna är täckta med en rosaröd respektive en grå grövre stenkross. Byggnadernas entrépartier är välbevarade och håller formmässigt hög kvalitet. De är indragna och uppglasade med brunmålade träbågar. De höga skivhusen sammanbinds av var sin huslänga i en våning. I dessa längor finner man om vartannat tvättstugor och källarförråd.

KOMMENTAR
Områdets närhet till Frölunda torg, spårvägen och Ruddalens friluftsområde gör det till ett attraktivt boendeområde.