Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 133:1 M.FL. FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Området kan delas in i 3 samlade grupper i östra delen av Frölunda - två grupper med punkthus av samma typ, en på höjden och en i dalen samt ett svängt lamellhus. De sexton punkthusen kallas i folkmun "Kommandobryggorna". Lamellhuset löper utefter Pianogatan och svänger av österut i en båge utefter Norra Dragspelsgatan. Det brukar kallas "Käppen". I nordvästra hörnet står en panncentral i form av en uppochnervänd tratt, den är iklädd samma betade aluminiumplåt i silvergrå färg som "kommandobryggorna". Terrängen är kuperad och landskapet präglas av gräsmattor och skogsdungar som varvas med bergknallar och mindre parkeringsplatser. I väster avgränsas området av Marconigatan som löper i sydlig-nordlig riktning, i öster och norr höjer sig ett bergigt skogsområde, i söder finner vi Radiovägen.

Området ligger något högre än övriga Frölunda som i huvudsak byggts upp på en öppen plan yta, tidigare jordbrukslandskap. Stadsplanen över området härrör från 1960 och omfattar både punkthusen och lamellhuslängan. Punkthusen har fått en tydlig sydlig riktning genom sin ovanliga triangulära form. "Kommandobryggan" eller nosen styr mot havet vilket vore den logiska förklaringen till områdets benämning. Lamellhuset skapar genom sin längd en fond och klar avgränsning åt väster och Frölunda torg samtidigt som det har en ljus och lugn gårdsmiljö. Mellan lamellhuslängan i väster och punkthusen i öster breder sig en vidsträckt, kullig gård. I området finns också ett flertal paneltäckta envåningshus med sadeltak. Dessa rymmer daghem och annan omsorgsverksamhet.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av en lamellhuslänga och sexton punkthus som tillsammans är grupperade i en formation som ur ett fågelperspektiv påminner om ett nyckelhål.

Punkthusen:
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: korrugerad, betad aluminiumplåt
Fasadfärg: silvergrå
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger med korrugerad plåt, rostfria detaljer

Punkthusen är uppförda i tolv våningar och ligger spridda i den branta terrängen utefter Norra och Södra Dragspelsgatorna. Husen har getts en säregen triangelform som utmärker dem i Järnbrotts stadsbild. De är uppförda av betongelement med fasader av silvergrå betad aluminiumplåt och med en stomme av betong. Taken är svagt lutande pulpettak täckta med papp. Entrépartierna är förlagda till byggnadernas ena långsida och besökaren leds in till det centralt belägna trapphuset via en kort gång. Nästan varje entré har utsmyckats med konstverk tom av så kända konstnärer som Endre Nemes. Balkongerna är halvt indragna i fasadlivet och har samma silvergrå plåtfronter som fasaden. Fönsterband har placerats i byggnadernas södra, rundade kortfasader (för en del med utsikt mot havet).

Lamellhuset:
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak med bred vinkel
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger med korrugerad plåt

Lamellhuset är uppfört i fyra våningar med fasader av rött tegel under flackt sadeltak med plåtbeläggning av samma typ som punkthusen vilket ger en signal om att de hör ihop som byggnadsgrupp. Entréerna är placerade mot gården och närmast huset finns mindre trädgårdstäppor. Fönstren är vita och av enkel enlufts- eller tvåluftstyp. Franska balkonger är ett dominerande inslag i fasadlivet men det finns även ett fåtal vanliga utskjutande balkonger med plåtfronter.

KOMMENTAR
Hela området har en mycket säregen och stämningsskapande arkitektur och stadsplan. Som komposition (stadsplan, byggnadsplan, materialval och orientering) är den unik för Göteborg. Plåtfasaderna är en kombination av för tiden moderna material och en särpräglad byggnadsform. De trekantiga husens placering i den sluttande terrängen skapar ett påtagligt intryck i stadsbilden.
I sin helhet bör stadsplanen och stadsbilden lämnas orörd. Kommandobryggorna tillsammans med servicebutiken och den av Brolid ritade panncentralen i närheten innehåller stora kulturhistoriska värden, autenticitet, sällsynthet samt arkitektur- och miljökvalitet.