Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 62:1 JÄRNBROTT

OMRÅDE
I västra delen av Järnbrott, vid Gnistgatans norra avslutning, ligger ett äldreboende som uppfördes och fortfarande drivs av Frimurarna. Området är beläget på den skogsklädda åsen som breder ut sig mellan Järnbrotts villaområde och bebyggelsen kring Frölunda torg. I söder, mitt emot mormonernas Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, ligger Gnistgatans daghem som avgränsar området i söder. I norr finner vi Järnbrottskolan. Trots att området ligger ett stenkast från spårvagnshållplatsen Musikvägen har det en prägel av enskildhet och lugn. Det inringas av träd och buskage och byggnaderna har placerats ett stycke från gatan som avslutas i en vändzon med parkeringsplats framför husen.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av två tjocka lamellhus uppförda i tre våningar med inredd vind. Husen har placerats parallellt men något förskjutna i förhållande till varandra. De sammanbinds via en uppglasad envåningslänga som av de boende kallas "Blomstergången".

Stomme/Konstruktion: betong
Fasad: tegel, naturstensplattor
Fasadfärg: gul
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: takkupor klädda med kopparplåt, entrétrappor av granit, originaldörrar med mönsterblästrat glas, mönstermurade partier i gavelfasaderna

Balkongerna är till hälften indragna och har säreget utformade fronter. Trapphusens placering markeras i fasaden av fönsterpartier som löper genom våningarna

KOMMENTAR
Områdets bebyggelse uppvisar en exklusiv detaljrikedom: natursten, koppar, mönstermurning, mönsterblästrade glaspartier i entrédörrarna. Området är mycket välhållet. Skylt på gräsmattan talar om för besökaren att "Obehöriga äga ej tillträde".