Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 138:1 M.FL. FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Området är beläget nordost om Frölunda Torg i stadsdelen Järnbrott. Det avgränsas i norr av Musikvägen, i öster av Mandolingatan, i väster av Frölundagymnasiet samt ett nybyggt ålderdomshem och i söder av Positivgatan. Miljön mellan husen präglas av små lekplatser, flaggstänger, alléer och öppna gräsytor där gång- och cykelstråk slingrar sig fram mellan bebyggelsen. I anslutning till husen finns bänkar utplacerade och i närheten av dessa små bersåer. I övrigt kan tilläggas att området utsmyckats med små skulpturer föreställande dansande barn.

BYGGNADER
Området består av tio orange punkthus uppförda i 12 våningar med en speciell form av konkav byggnadsplan.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: korrugerad plåt
Fasadfärg: orange
Takform: built-up
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: -

Byggnadsformen med långsidorna som buktar inåt skapades antagligen i syfte att förlänga ljusinsläppet i lägenheterna. Fasadbeklädnaden är orange korrugerad plåt. Ursprungligen var fasaden täckt med brännlackerades eldröda eternitplattor. Längs byggnadernas långsidor löper vita fönsterband, dessa sträcker sig utefter större delen av fasaden. Lägenheterna är i regel stora vilket innebär att fönsterbandet delas av enbart två lägenheter och ljusinsläppet är stort. Byggnaderna är uppförda med en stomme av betong. På kortsidan, som vetter mot söder, är halvt indragna balkonger ordnade symmetriskt och vertikalt. Byggnaderna bärs upp av en putsad sockelvåning där man även finner entrédörrar och små betongglas. Byggnaden kröns av ett tak med "built-up" beläggning, där installationerna är synliga. Punkthusens entréer är indragna och av aluminium.

I punkthusens närhet finns ett antal garagelängor. Dessa är uppförda i brun stående träpanel. Området ger ett lugnt och välskött intryck och är strategiskt placerat nära Frölunda Torg och spårvägen.

KOMMENTAR
Husgruppen dominerar i stadsmiljön med sin färgsättning och byggnadsform. Områdets stadsplanen och punkthusen ger därför Frölunda en distinkt karaktär.