Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 19:1 M.FL. JÄRNBROTT

OMRÅDE
Radiotorget är en mindre centrumanläggning som är belägen i östra delen av Järnbrott. Den högtrafikerade Dag Hammarsköldsleden rusar förbi ett femtiotal meter öster om torget som är förlagt till en platå. Antenngatan, som löper parallellt med leden, sträcker sig förbi torget som är bilfritt. I söder och väster, samt utefter Antenngatans östra sida, inramas platsen av låga ljusputsade lamellhus. I norr stiger terrängen och torgets gatstensbeläggning övergår i flacka trappsteg vilka leder upp till en mindre platsbildning där en skulptur har placerats. Den lilla platsen utgör torgets avslutning i norr.

Enligt bygglovritningar från 1962 stod under en period en provisorisk Konsumbutik mitt på torget. Ritningen indikerar "Flyttbar snabbköpsbutik".

Själva platsbildningen är i det närmaste kvadratisk och rymmer både parkbänkar, buskage, blomplanteringar och flaggstänger. Sommartid finns även uteserveringar och försäljning på torget. Radiotorget är fortfarande ett levande torg. Förutom en matvaruaffär finns även frisör, konditori, foto- och cykelaffär, blomsterbutik och ATG-ombud. Torget avsågs förse Järnbrotts befolkning med samtliga livsförnödenheter. Lokalen Forum skulle utgöra en viktig samlingspunkt och rymma allt från kvällskurser till politiska möten. Sedan tillkomsten av det närbelägna Frölunda torg i slutet av 1960-talet har Radiotorget blivit mindre livaktigt.

BYGGNADER
Bebyggelsen vid torget består av tre lamellhuskroppar varav två är sammanbyggda och omfamnar torget i väster och söder. Denna byggnad inrymmer förutom butiker och kontor även en samlingssal, Forum, vilken tänktes utgöra torgets självklara samlingspunkt. Denna del av byggnaden reser sig i tre våningar under flackt pulpettak. På andra sidan Antenngatan sträcker sig ytterligare ett lamellhus i två våningar. Bottenvåningen innehåller butiker medan andra våningen rymmer lägenheter. Strax väster om Radiotorget, i sluttningen ner från Bildradiogatan ligger en affärslokal med anslutande parkeringsdäck. Byggnaden är asymmetrisk, byggd i en till två våningar med ett tak vars profil har brutits upp i olika sektioner och getts antingen pulpet- eller sadelform. Fasaderna är täckta med ett skivmaterial och gavlarna är klädda med vit korrugerad plåt. Byggnaden är uppförd i suterräng och ingången till affären sker via källarvåningen som är förlagd till den östra fasaden, ner mot torget.

Våningar: 1-3
Stomme: betong
Fasad: slätputs
Fasadfärg: vit
Takform: sadeltak, pulpettak
Takmaterial: falsad plåt
Utvändiga detaljer: Samlingslokalen- franska balkonger och stora asymmetriska fönsterpartier mot torget, skylt: "FORUM SAMLINGSLOKALER." Butikslängorna- skyltfönster i bottenvåningen, skärmtak som löper utefter torgfasaderna.

KOMMENTAR
Radiotorget är ett välbevarat 1950-talstorg; inga tillägg eller rivningar har skett sedan uppförandet och den anspråkslösa skalan är intakt. Bebyggelsen är mycket välhållen och planteringarna och stensättningen prydliga. Arkitekturen är välartikulerad och tidstypisk.