Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 163:1 M.FL. FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Bebyggelsen består av 15 lamellhuskroppar byggda kring en stor grönyta med otuktad bergig mark. Byggnaderna är placerade i nord-sydlig riktning med utskjutande partier åt öst och väst. Till området, som är lokaliserat i södra delen av miljön, kommer man lättast med spårvagnarna 1 eller 7. Det är beläget i närheten av Frölunda torg, på sydvästra sidan av Västerleden. I övrigt avgränsas området av ett litet affärskomplex i söder, av småhusbebyggelse i öster och av ett stort flerbostadshus i norr. Bostadsbebyggelsen sammanbinds med Frölunda torg via en gångbro i cement som löper över Västerleden. Terrängen omkring husen inrymmer bollplaner, parklekar, daghem, lekskolor och tennisbanor. Mellan huskropparna har mindre gårdsytor uppstått. Dessa är tämligen sterila och består mest av asfalt, enstaka lekanordningar, små anlagda gräsytor och ensamma tallar. Förutom daghem och lekskolor finns ett stort antal parkeringsdäck uppförda i anslutning till bostadsområdet.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av lamellhus med röda tegelfasader. Husen är byggda i suterräng och våningsantalet varierar mellan två och sex. Byggnaderna karaktäriseras av sina tegelfasader och fönsterband av aluminium.

Våningar: 4-6
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: -

Fasaderna består av rött tegel och byggnaderna kröns av svagt valmade sadeltak klädda med papp. Taket har en aluminiumbård som sträcker sig utmed fasaden under takfallet. De långa och monotona fasaderna bryts upp av fönsterband i aluminium samt av indragna och inglasade balkonger, ibland med färgade plåtfronter. Entréerna är indragna i fasaden och omfattas av kakelplattor i olika färger beroende på hus. Kaklets färgsättning varierar mellan blått och grönt. Fönsterbanden och entréerna är antagligen utbytta under 1990-talets senare hälft. Bottenvåningen inrymmer förutom entréer också soprum, tvättstugor och diverse andra verksamheter som exempelvis en sjukvårdsmottagning. I byggnadens nedre parti finns stora passager som leder genom huset och förbinder de mindre gårdarna med ett öppet område. Byggnaden som är belägen mot Frölunda torg, vid gångbron, uppfördes ursprungligen som ett kontorshus men byggdes 1971 om till en läkarmottagning som fortfarande är i bruk. Fasaderna i området genomgick förändringar mellan 1989-1994, bland annat byttes fönstren ut och balkongerna glasades in.

KOMMENTAR
Området präglas av sin ensartade bebyggelse och de generöst tilltagna grönytorna med otuktad bergig terräng som ger det ett öppet och ljust intryck. Den rikliga mängden rött tegel i bebyggelsen ger bostadsområdet en känsla av modern engelsk förortsarkitektur.