Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 3:1 M.FL. JÄRNBROTT

OMRÅDE
Området är beläget i sydöstra delen av Järnbrott, strax intill spårvagnshållplatsen Musikvägen. Bebyggelsen har placerats utefter Rundradiogatan och Televisionsgatan samt västra delen av Bildradiogatan. Området utgör en del av ett större bostadsområde från 1950-talet vars varierade bebyggelse och kuperade gårdsbildningar har grupperats kring ett bergigt skogsområde.

I området finns både lamellhus och punkthus. Mot Televisionsgatan ligger fem lamellhus samlade kring en sluttande innergård och utefter Rundradiogatan har sju byggnadskroppar av samma typ sammanfogats i en långsträckt huskropp. I slänten mellan Bildradiogatan och cykelvägen som avgränsar området i söder har fyra parallellställda lamellhus av samma typ placerats. Längst österut ligger två mindre putsade lamellhus. De fyra punkthusen är belägna i sluttningen mellan Rundradiogatan och Bilradiogatorna.

Mellanrummen präglas av prydliga rabatter, lekplatser och slingrande gångvägar med parkbänkar och piskställ. Vitputsade mindre garagebyggnader med flacka pulpettak och nybyggda sophus i rosa träpanel under sadeltak finns också spridda i området.

BYGGNADER
Lamellhusen är uppförda i tre till fyra våningar under flacka tegeltäckta sadeltak. Stommen är av betong och lättbetong. Förutom lamellerna längst åt öster är husens fasader klädda med pastellfärgat fasadtegel från 1980-talets renovering och ombyggnad. De enda två putsade husen är mest lika den ursprungliga eftersom den första fasadbeklädnaden var serponitputs. De är uppförda i tre våningar med två respektive tre trappuppgångar. Fasaderna är enhetligt färgsatta i ljusgul spritputs. Det mindre huset rymde ursprungligen 12 lägenheter men i och med renoveringen på 1980-talet slogs några av lägenheterna samman och idag är de endast åtta. Detta hus framstår som en blandning mellan enfamiljs- och flerbostadshus. Trappuppgångarna och området omkring ter sig ganska privata.

Lamellhusen
Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel, puts
Fasadfärg: aprikosfärgade, ljusgul
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: aluminiumfönster av pivåtyp, halvt indragna balkonger

Tegelhusen har vita fönster av pivåtyp, tillverkade av aluminium med "falsk" mittpost och sannolikt tillkomna för att efterlikna de fönster som satt i husen från början. I samband med renoveringen försågs några av husen med utskjutande entrépartier med pulpet- eller sadeltak. Andra har endast ett regnskydd i form av ett sadeltak på konsoler. Dörrarna är av aluminium. Balkonger med fronter av blå korrugerad plåt vetter mot söder. I skarvarna mellan de sammanfogade huskropparna utefter Rundradiogatan finns stora, halvt indragna balkonger som delats av och nyttjas av två hushåll.

Vid Bildradiogatan, sammanbyggd med huset närmast gatan, ligger en säreget utformad butikslokal. Det är en slätputsad envåningsbyggnad med plåttäckt sadeltak. Huset är byggt med en stomme av bärande utanpåliggande väggpelare som bär upp lika synliga takbalkar, allt i betong. Ett fåtal fönster av nyare typ vetter mot en mindre parkeringsplats väster.

Butikslokal
Stomme/konstruktion: betongpelare
Fasad: slätputs
Fasadfärg: ljusgul
Takform: sadeltaksliknande
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: utanpåliggande väggbalkar, fåtal aluminiumfönster

Punkthusen är uppförda i sju våningar med skivtäckta fasader och ett plåtklätt tak med neddragen sarg. Fönstren, som är av enluftstyp, ligger djupt i fasadlivet och är regelbundet placerade. Balkongerna är indragna och har svängda fronter av vit korrugerad plåt.

Punkthusen
Fasad: skivor (steni-?)
Fasadfärg: beige
Takform: plantak med plåtsarg
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: indragna balkonger med vita plåtfronter

I slutet av 1980-talet var ett av husen mellan Bildradiogatan och cykelvägen (fastighet 5:1) föremål för en experimentombyggnad i ekologisk anda. Huset försågs bland annat med solceller på taket och växthus vid den södra husväggen. Ansvarig arkitekt vid denna ombyggnad var Christer Nordström. Husen genomgick en renovering och ombyggnad vid 1980-talets mitt. Den ursprungliga fasadbeklädnaden var serponitputs och från början fanns piskbalkonger på taket.

KOMMENTAR

Trots ombyggnaden är byggnadskropparnas höjd och placering i landskapet emellertid intakt liksom de fina gårdarna mellan husen. De nya fasadmaterialen har förändrat byggnadernas uttryck, framför allt har fönstren i många fall hamnat alltför djupt i fasaden. Punkthusen uppvisade sannolikt en helt annan lätthet då de var putsade.