Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 164:24 FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Skolområdet är beläget i sydvästra delen av Järnbrott och avgränsas i norr av ett bergsparti, i öster av Safirgatans vändzon, i söder av ett radhusområde och i väster av en stor öppen plats med bollplaner och grönytor. Bebyggelsen består av tre sammanbyggda tegellameller med utskjutande huslängor som formar sig kring en större gård. Skolgården präglas av vilt växande natur och otuktade berg. Vilket gör den till en trivsam plats för skolans elever där möjlighet till olika aktiviteter finns, exempelvis diverse bollspel.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av flera sammanbyggda huskroppar i suterräng. De röda tegelfasaderna har horisontella inslag av eternitplattor och fönsterband i aluminium. Byggnaden kröns av ett plantak med papptäckning.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: betong/tegelpelare
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: fönsterband, eternitplattor horisontellt placerade under takfoten

Skolan har en fasad av rött tegel som varvas med inslag av eternit och aluminium. Fönsterbanden som är av aluminium är placerade i liv med fasaden. På ett par ställen i fasaden som vetter mot väster finns ett par större aluminiumdörrar. Mitt på denna fasadlänga finns en passage in till skolgården, passagen "vilar" på en pelare med tydliga kannelyrer. I direkt anslutning till denna passage är entrén till skolans expedition belägen. Ett flackt sadeltak med täckning av papp kröner byggnaden. Skolan har vid ett flertal tillfällen genomgått smärre om- och tillbyggnader samt mindre fasadförändringar, bland annat har fönstren bytts ett antal gånger och en fristående fritidslokal byggdes samman med skolan 1976.

KOMMENTAR
Skolan har en trevlig utomhusmiljö och är stämningsskapande därför pga. naturliga övergångar från arkitektur till natur, t.ex. frilagd bergssten inpå husknutarna. Övertäckta arkader skapar en intim atmosfär på gården.