Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 171:2 FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Området är beläget vid Toftaåsgatan i sydöstra delen av stadsdelen Järnbrott. Den tungt trafikerade Västerleden sträcker sig strax norr om området och skiljer det från bebyggelsen kring Frölunda torg som är beläget i nordväst. Näsetvägen som leder till havet löper väster om området och i öster ligger Toftaåsens sjukhem (se Kv Panelen del av, Toftaåsens sjukhem). I söder avgränsas området av Reningsverksgatan.

Bebyggelsen består av 14 radhuslängor, disponerade i två rader med en central gångväg som löper i nord-sydlig riktning rakt igenom området. Mitt i området har en mindre platsbildning skapats där människor samlas på parkbänkar för att prata och umgås. Enligt boende i området är det en populär samlingsplats som tillkommit tack vare den nuvarande fastighetsskötaren.

Radhuslängorna är parallellställda med gavlarna åt öster och väster. Undantag är de fyra radhusen längst åt sydöst som har byggts med gavlarna åt nordväst och sydöst. Terrängen sluttar svagt mot söder vilket innebär att några av husen är suterrängbyggda. Asfalterade återvändsgator leder in till husen från matargatan Toftaåsgatan i väster.

Radhusen är uppförda i en våning under sadeltak. Fasaderna täcks med gulmålad träpanel.

Stomme/konstruktion: regelverk
Fasad: träpanel
Fasadfärg: gul
Takform: sadel
Takmaterial: betongpannor
Utvändiga detaljer: grå slätpustad sockel, altaner åt söder

Varje lägenhet har en stor altan av brunbetsad träpanel och korrugerad plåt byggd mot husens södra fasad. Altanerna omgärdas av finklippta gräsmattor. Entréerna vänder sig mot norr. De består av enkla trädörrar och flankeras en biluppställningsplats under enkelt skärmtak. Fönstren är av enluftstyp. Taken var ursprungligen papptäckta men försågs med betongpannor 1984.

Radhusen som hyrs av de boende, är av varierande storlek.

Området är ett trivsamt bostadsområde med handikappsanpassade lägenheter.