Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 8:2 JÄRNBROTT

OMRÅDE
Området är beläget i östra delen av stadsdelen Järnbrott i direkt anslutning till ett bergigt skogsparti kring vilket flerbostadshus av olika slag har grupperats. Det avgränsade områdets enda byggnad - Experimenthuset - är ett sex våningar högt lamellhus som utgör en av kortsidorna i en större gårdsbildning. Idén med huset var att skapa en flexibel och nyskapande planlösning som kunde ändras med de boendes skiftande behov. Byggnaden är högt belägen och upplevs som reslig för en besökare som nalkas den från spårvagnshållplatsen Musikvägen i väst.

BYGGNADER
Husets fasadtäckning består av vertikala och horisontella fält av grå slät plåt, vitgrå eternitskivor vilka har skruvats fast med väl synliga skruvar och muttrar, och ljusgrå putspartier. Fönstren, som är av enluftstyp, är regelbundet placerade i par. Taket är av sadeltyp, flackt och täckt med plåt.

Stomme/konstruktion: - /framkommer inte av bygglovarkivets handlingar, fattas?
Fasad: puts, eternitskivor
Fasadfärg: grå, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: se ovan

Bottenvåningen är till största delen fönsterklädd. Mot väster vetter balkonger som består av en utanpåliggande, svartmålad stålkonstruktion. Balkongfronterna utgörs av en spjälkonstruktion som har försetts med blårandig markisväv. De vertikala balkongraderna artikulerar den i övrigt strama västfasaden. Mot öster reser sig de utanpåliggande trapphusen.

KOMMENTAR
Den experimentella idén med huset var att skapa en flexibel planlösning. Framtida boende förväntades själva sätta i och ta bort vissa väggar för att anpassa antalet rum och lägenhetsdisposition i takt med egna ändrade behov. Lägenhetsändringarna tillämpades inte så ofta i praktiken men idén förefaller fortfarande fräsch.