Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 12:1 M.FL. JÄRNBROTT

OMRÅDE
Området är beläget i sydöstra delen av Järnbrott mellan Marconigatan som utgör områdets norra gräns och Relägatan som avgränsar det i söder. Utefter Relägatan har husen placerats i zigzag formation och vid Kondensatorsgatan har de grupperats kring en gårdsbildning. Gårdarna och de flacka gräsmattorna mellan huskropparna är välansade och avbryts då och då av slingrande skiffertäckta gångstigar och enstaka sandlådor.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av ett flertal lamellhus, uppförda med en stomme av betong i tre våningar med fasader av rött tegel och sadeltak klädda med tegel- eller betongpannor, ursprungligen tegel.

Lamellhusen
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: betongpannor
Utvändiga detaljer: dekorativa takgesimser i tagel, franska balkonger, utskjutande balkonger, perspektiv- och tvåluftsfönster

Några av lamellhusen har dekorativa tekgesimser av tegel men de flesta husen saknar fasaddekor. Flera olika balkongtyper förekommer; några av husen har franska balkonger med svartmålade räcken och utskjutande balkonger med vita plåtfronter. Andra hus har enbart vanliga balkonger med fronter av korrugerad vit plåt. Balkonger med sidopartier av omålad liggande panel förekommer också. Fönstren är av endera aluminium eller trä. Det finns både perspektivfönster och den traditionella tvåluftstypen liksom mindre enluftsfönster. Nya balkonger tillkom 1985 och 1986-1989 genomfördes en renovering.

I korsningen Bildradiogatan-Kondensatorsgatan ligger också en putsad envåningsbyggnad med skiffertäckt huvtak. Huset uppfördes som post- och telestation och används idag av Telia. Det ritades av arkitekten Gösta Wiman 1951 och beställare var Kungliga Byggnadsstyrelsen. Huset är uppfört med en betongstomme under högt skifferklätt huvtak. Fasaderna är putsade.

I anslutning till bostadsområdet ligger en panncentral (Järnbrott 12:1) uppförd 1951 av betong med putsade fasader och en mycket hög röd tegelskorsten. Arkitekter var Sven Brolid och Jan Wallinder och beställare var Göteborgs stads bostads AB. Längst i öster finns en trafikplats med bensinmack.