Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 171:1 FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Området är beläget vid Toftaåsgatans östra avslutning i miljöns södra del. I söder och öster höjer sig ett bergigt skogsparti, strax norrut sträcker sig den högtrafikerade Västerleden och i väster ligger ett mindre radhusområde uppfört 1969. Terrängen kring områdets två byggnader är kuperad och skogsbeklädd.

Bebyggelsen består av en långsträckt fyravåningsbyggnad som löper i nordsydlig riktning utefter berget i öster. En kraftigt utspringande risalit skjuter ut från den västra fasaden dit också huvudentrén är förlagd. Framför entrén har anordnats en vändzon för bilar. Vid husets norra gavel ligger en nybyggd förrådsbyggnad, uppförd i en våning med plåttäckt sadeltak och ljusputsade fasader.

Ålderdomshemmet är uppfört i suterräng, med fyra våningar ovan ljusputsad sockel.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: svagt motfallstak
Takmaterial: ursprungligen papp, idag?
Utvändiga detaljer: indragna balkonger i risaliten, aluminiumfönster

Huvudentrén är förlagd till en utskjutande uppglasad entréhall. Ett skärmtak gör det möjligt för besökare och andra att gå torrskodda från bilen in i byggnaden. Fönstren är av aluminium, disponerade en och en eller i band. Varje fönster består av en större luft och två flankerande vädringslufter. Ålderdomshemmet har genomgått smärre förändringar under åren som passerat, bland annat byggdes ett vindfång och entréhall 1971. Vidare glasades balkongerna in 1992.