Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 14:1 JÄRNBROTT

OMRÅDE
Området, som inrymmer två byggnader, är beläget i sydöstra delen av Järnbrott inte långt från trafikplatsen Marconimotet. Byggnaderna är placerade på en gräsplätt i korsningen Kondensatorsgatan-Bildradiogatan och omges av andra flerbostadshus från 1950-talet. Kring områdets byggnader är terrängen flack. Den präglas av mindre planteringar och skiffertäckta gångstigar som ger möjligheten att gena över gräsmattorna och mellan huskropparna.

BYGGNADER
Områdets huvudbyggnad fungerar som äldreboende. Det är ett trevåningshus med stomme av betong och fasader av rött tegel. Sadeltaket är klätt med tegelpannor. Byggnaden består av ett flertal sammanfogade lamellkroppar som bildar en halvt sluten gård. I vinklarna mellan kropparna har infogats balkonger med ljusa fronter av korrugerad plåt. Huvudentrén är förlagd mot Kondensatorsgatan.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: balkonger med ljusa plåtfronter

Strax väster om denna stora byggnad ligger en mindre radhuslänga i en våning. Även denna byggnad har röda tegelfasader och ett tegel- eller betongpanneklätt sadeltak. Söderut, i bottenvåningen mot byggnadens baksida, har varje lägenhet försetts med varsin avskärmad uteplats och på framsidan finns parkeringsplatser.

Enligt bygglovhandlingarna genomgick ålderdomshemmet smärre ombyggnader 1988 och 1992.