Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 164:21 M.FL. FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Området är beläget längst söderut vid gränsen mot stadsdelen Tynnered. Söder och öster om området ligger Tynnereds- och Ängåsskolan. I väster löper Safirgatan som balanserar på en smal landremsa mellan områdets bebyggelse och den branta sluttningen mot Tynnered.

Bebyggelsen består av fyra sammanbyggda lameller som sluter sig kring en stor gård. En gångpassage genom den norra huslängan leder från gården till parkeringsplatsen i norr. Parkering finns också väster om området. I den norra längan finns en servicebutik inredd på bottenvåningen.

På gården finns gräsytor och välbesökta lekplatser. I sydöst reser sig ett bergsparti som skiljer bostadsgården från Tynneredsskolan. Eftersom gården inramas i samtliga fyra väderstreck blir atmosfären intim. En gångväg sträcker sig från väst till öst utefter gårdens södra sida.

Lamellhusen är uppförda i fem våningar med fasader av rött tegel.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: rött
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: indragna balkonger med ljusblå plåtfronter

Fönstren är av en- och tvåluftstyp. Två olika storlekar av perspektivfönster förekommer. De har formen av en mycket stor luft och en vertikal mindre vädringsluft.

KOMMENTAR
Gårdens slutenhet skapar en känsla av närhet och intimitet. Byggnaderna är välskötta och välbevarade.