Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 4:2 M.FL. JÄRNBROTT

OMRÅDE
Området är beläget i sydöstra delen av Järnbrott vid foten av ett bergigt skogsparti. Bebyggelsen, som består av fyra spritputsade lamellhuskroppar i tre till fyra våningar, sträcker sig utefter Bildradiogatan. Husen har en svängd form och ringlar sig i den branta slänten norr om gatan. Samtliga byggnader har getts en utformning som anpassats till den sluttande terrängen. Gavlarna har ett utskjutande fasadparti som upplåter plats för vindskyddade balkonger.

BYGGNADER
Husen är uppförda med en betongstomme och med putsade fasader. De byggdes om på 1980-talet och försågs då med tilläggsisolering, nya fönster, ytterdörrar och förmodligen även ny puts och färgsättning.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: puts
Fasadfärg: varierar från vit till grön, blå, rosa
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel-, betongpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Husen i norr har färgglada entréfasader som vetter norr- och österut mot skogen. Fasaderna har delats upp i sju sektioner med sju olika kulörer och sju portuppgångar. Fasaderna mot gatan är dock enfärgade med stora perspektivfönster samt indragna, inglasade balkonger. Taken är av sadeltyp med tegel- eller betongpannor.

KOMMENTAR
Att artikulera och utnyttja gavlarna är ett typiskt exempel på 1950-talsarkitektur. Lösningen kan iakttas i många andra göteborgska områden från samma tid, till exempel i Guldheden eller Kortedala.