Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 13:1 M.FL. JÄRNBROTT

OMRÅDE
Området är beläget i sydöstra delen av Järnbrott inte långt från Radiotorget. Bebyggelsen utgörs av fem punkthus som ligger spridda i den branta terrängen utefter Relägatan. Byggnaden längst åt öster har en affärslokal i bottenvåningen. I sydväst reser sig ett bergigt skogsparti som nyttjas för promenader och rastning av hundarna i området. I norr ligger ett område med lamellhus och i öster sträcker sig Bildradiogatan.

BYGGNADER
Punkthusen är byggda i tre våningar med suterrängvåning som inrymmer garage. Byggnaderna är uppförda med en stomme av betong och fasader klädda med ljusa eternitskivor. Taket är av sadeltyp och klätt med tegelpannor. Entréerna markeras av gråblå spritputs som omger portarna. Enligt bygglovarkivet var husen ursprungligen täckta med betong. Den gråblå färgen återfinns i balkongernas plåtfronter. Fönstren är av enlufts- och tvåluftstyp med stora perspektivfönster åt öster och väster.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: eternitskivor
Fasadfärg: ljusgrå
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegelpannor
Utvändiga detaljer: gråblå spritputs markerar entréerna, gråblå balkonger, enlufts-, tvålufts- samt perspektivfönster

KOMMENTAR
Området är välhållet och har en mycket fin, välbevarad 1950-talskaraktär. Även om husen var putsade från början, förmedlar eterniten en tydlig 1950-talskänsla. Taktäckningen liksom fönster och balkonger är ursprungliga.