Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 3:1 M.FL. JÄRNBROTT

OMRÅDE
Området är beläget i sydöstra delen av Järnbrott, mitt i ett välplanerat bostadskomplex som uppfördes under 1950-talet. Bebyggelsen består av fyra punkthus som ligger spridda utefter den slingrande Bildradiogatan vilken löper i väst-östlig riktning. Husen är placerade i den naturligt branta terrängen och ligger något indragna från gatan med smala skiffertäckta gångvägar som löper från trottoaren fram till entréportarna.

BYGGNADER
Punkthusen består av två huskroppar som sammanfogats kring ett centralt trapphus. Kropparna ligger något förskjutna i förhållande till varandra och i vinkeln ligger entrén. Gavelpartierna är hela sex fönsteraxlar breda, med två vertikala balkongpartier.

Husen är uppförda med betongstomme i fyra våningar med fasader som klätts i ljus spritputs och tegel- eller betongpannetäckta sadeltak.

Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: ljus spritputs
Fasadfärg: ljus
Takform: sadeltak
Takmaterial: betongpannor, tegel
Utvändiga detaljer: se nedan

Balkongerna är utskjutande och har svarta fronter som sannolikt härrör från byggåret. Fönstren är vita och av enlufts- och tvåluftstyp. Nya fönster ersatte de ursprungliga 1990. Entréerna, som vetter mot gatan, har trädörrar med glasinfattningar, allt ursprungligt skick. Taken saknar taksprång, gesimser och fönsteromfattningar vilket ger ett sobert och renskalat intryck.

KOMMENTAR
Husen tillhör den lilla skara av byggnader i sydöstra Järnbrott som vare sig har tilläggsisolerats eller fått nya ytskikt. Området är mycket välhållet och bevarat både vad gäller struktur som detaljer. De breda gavlarna ger husen ett säreget uttryck.