Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 132:1 M.FL. JÄRNBROTT

OMRÅDE
Järnbrottskolan är belägen i västra delen av Järnbrott. Utefter skolområdets södra sida sträcker sig en gång- och cykelväg som gränsar till ett större skogsparti. I väster avgränsas skolans fotbollsplan av spårvägen och Marconigatan. I norr och öster finner vi flerbostadsområden. Skolområdet är vidsträckt och bebyggelsen består av 16 byggnadskroppar uppförda i en eller två våningar. Byggnaderna har grupperats utefter ett centralt gångstråk som löper i väst-östlig riktning. Längst i norr ligger en större byggnad som rymmer gymnastiksal. Sex mindre platsbildningar har skapats för låg-, mellan- och högstadium. Gårdarna är asfalterade och har ett fåtal buskage och planteringar. På gårdarna finns lekanordningar för de minsta barnen.

BYGGNADER
Byggnaderna har fasader klädda med omväxlande träpanel på förvandring och tegel. Taken varierar mellan flacka sadeltak och pulpettak, några av dem är täckta med tegelpannor, andra har plåttäckning.

Våningar: 1-2
Stomme/Konstruktion: uppgift saknas
Fasad: panel på förvandring och tegel
Fasadfärg: gul
Takform: sadel- och pulpettak
Takmaterial: tegel och plåt
Utvändiga detaljer: stora fönster med smäckra vitmålade träbågar, fönsterband med originalfönster, indragna entrépartier

Ursprungligen var byggnaderna helt och hållet klädda med liggande och stående träpanel. Tegelpartierna har tillkommit under senare tid. Byggnaderna har indragna entrépartier med avvikande färgsättning i grönt och rött.

KOMMENTAR
Skolan är tydligt funktionsseparerat med olika byggnader för olika verksamheter. Området är trivsamt och välskött i anslutning till skog och bostadsområden. Det är välbevarat både vad gäller struktur som detaljer.