Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 51:1 JÄRNBROTT

OMRÅDE
Området är beläget i västra delen av Järnbrott, i det bergiga skogsparti som skiljer Järnbrotts villaområde från bebyggelsen vid Frölunda torg. Behandlingshemmet, som utgör områdets enda byggnad, ligger isolerat från annan bebyggelse vid Gnistgatans sydöstra del. Ett högt staket avgränsar området från gatan. Längre norrut ligger ett daghem, en mormonkyrka och längst norrut Frimurarnas äldreboende.

Behandlingshemmet är inrymt i ett L-format tegelhus som klättrar i den branta terrängen. Huset består av ett flertal byggnadskroppar som har sammanfogats men förskjutits i förhållande till varandra på så vis att vinklar och vrår bildas. Huset är ensligt belägen och byggnadskroppen åt gatan är mycket sluten.

BYGGNADER
Byggnaden är uppförd i suterräng, i en till två våningar, med en hög suterrängvåning mot norr och öster. Fasaderna är täckta med mörkbrunt tegel och det flacka valmade sadeltaket klätt med betongpannor.

Våningar: 1-2
Stomme: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: brunt med ljusa fogar
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: betongpannor
Utvändiga detaljer: fönster av olika storlek och form, indragen entrén, kraftigt taksprång, ljusputsad suterrängvåning

Området är välbevarat både vad gäller struktur som detaljer.