Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 38:2 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Gränsande till det skogsklädda berget och strövområdet vid Svarte mosse i väster, ligger dessa sex "knubbiga" punkthus på rad utefter Blåsvädersgatan. Husen är inpassade mellan trädbevuxna kullar. Mitt över gatan ligger Väderlekstorget och de svängda lamellhusen i kvarteret Mistralen. Från gatan går en gångväg fram till en försänkning framför husen, där entrén ligger i punkthusens frilagda källarplan. Lekplatser finns mellan entréerna och gatan.

Området ligger i stadsdelens utkant. Blåsvädersgatan övergår här till en gång- och cykelväg som leder norrut genom ett skogsområde till Norra Biskopsgården. Parkeringsplatser finns ett fåtal mellan punkthusen. Ytterligare parkeringsplatser finns vid torget och i ett större parkeringsdäck norr om kvarteret Mistralen.

BYGGNADER
Punkthusen är utformade som en form av tjockhus, vilket ger dem ett "knubbigt" intryck. Genom att de annars ljusblå fasaderna har en avvikande röd kulör runt hörn och balkongsektioner med kraftiga genomgående pelare får punkthusen en tydligare vertikalitet. Vid en ombyggnad 1982 ersattes de ursprungliga mindre balkongerna med nuvarande avrundade större. Nuvarande konstruktion med pelare är ett resultat av balkongernas förstoring. Även ursprungligen fanns en färgmässig markering av hörnen/balkongerna, då med ett smalt vertikalt fält i rött.

Våningar: 9, källare
Stomme/konstruktion: betongväggar och lättbetongbjälklag
Fasad: plåtkasetter (1982), eternit (1956)
Fasadfärg: ljusblåa gavlar/långsidor, röda hörnmarkeringar
Takform: sadeltak
Takmaterial: troligen plåt (1982), korrugerad eternit (1956)
Utvändiga detaljer: markerade hörn genom avvikande plåtkulör och avrundade balkongsektioner.

KOMMENTAR
Punkthus av tjockhustyp har här getts en medveten vertikalitet genom en fasadmässig uppdelning, med betonade hörn och gavelmotiv. Nuvarande utseende som är resultat av ombyggnaden 1982, är en utveckling av ett husens ursprungliga karaktär.