Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 37:2 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Längst i norr utefter Blåsvädersgatan, gränsande till det skogsområde som skiljer södra och norra Biskopsgården ligger detta område med bostadshus, daghem, torg och parkeringsanläggningar. Området med 10 svängda smala lamellhus med ursprungligen mycket karaktäristiska lanterninliknande helt glasade trapphus, var i slutet av 1950-talet ett av de mest uppmärksammade bostadsområdena i Göteborg. I Arkitektur 1959:1 där den nybyggda stadsdelen Biskopsgården presenteras skriver Torsten Frendberg:
"Till de sevärda kvarteren hör Mistralen, ett 3-våningsområde projekterat av arkitekterna SAR Erik och Tore Ahlsén. Det ligger på ett berg mot skogsområdet i norr. Projektörerna hade förmånen av en elastisk stadsplan där endast huvudgatan var fixerad jämte hushöjd och våningsyta. Man hade fria händer vid husens gruppering och gatornas dragning. Resultatet blev en lamellhusbebyggelse som ytterst följsamt inpassats i terrängen. Husen följer helt enkelt nivåkurvorna. Det finns inte en enda rak fasadlinje i området.

Stadsbilden karaktäriseras av lugna hosisontaler och en fast förankring i landskapet. Det enhetliga ljust gråblå färgen på eternitfasaderna medverkar till detta intryck. Inom själva bostadsområdet får man tack vare de böjda husen och deras av terränghänsyn dikterade gruppering intressanta rumsbildningar där ständigt växlande perspektiv öppnas. Parkeringen ligger huvudsakligen i anslutning till butikscentrum vid huvudgatan och till bostäderna leder ett system av gångvägar. En arkitektoniskt intressant detalj är de utanpåsittande runda trapphusen av glas som på kvällarna lyser som lyktor."

Bebyggelsen är grupperad kring två oregelbundet formade gårdar och kring ett mindre butikscentra, Väderlekstorget. Butiker finns dels i en separat centrumbyggnad, dels i lamellhusens bottenvåning. Centrumbyggnaden är sammanbyggd med ett av lamellhusen och har en för arkitekterna karaktäristisk utformning med ett fribärande bågformat tak. Takkonstruktionen som medför en maximalt flexibel planlösning återfinns på andra centrumbyggnader som bröderna Ahlsén ritat, bland annat vid Årstidstorget i Kortedala. En kvadratisk torgplats är avgränsad med träd och sittplatser. På torgplatsen framför centrumbyggnaden finns en bronsstaty föreställande tre lekande barn. Statyn minner om tre barn som drunknat i den närbelägna sjön, Svarte mossen.

Genom en portik från torget förbinds områdets två centrala stråk vilka löper - nivåkurvorna till trots - i strikt nord/sydlig respektive väst/östlig riktning. Parkeringen är samlad vid torget, vid ett parkeringsdäck intill Köldgatan samt i två garagebyggnader i områdets mitt.

Ursprungligen inrymde ett av bostadshusen en skola i markplanet. Skollokalerna byggdes om till daghem 1975.

BYGGNADER
I området finns tio stycken lamellhus, en butiksbyggnad, ett parkeringsdäck och två garagebyggnader. Bostadshusen har svängda fasader med ljusblå eternit mot de tre bostadsplanen och kraftigt avvikande mörkgula och röda putsade källarvåningen. Takfotslinjen på de relativt långa lamellhusen är fixerad och istället tas nivåskillnaderna upp i källarplanet vilket på samma hus kan växla flera meter. Fasaderna har en mycket enhetlig och harmonisk uppbyggnad med endast en typ av fönster - fyralufts - på långfasaderna mellan de kraftigt utskjutande trapphusen, vilka ursprungligen var helt uppglasade och lyste upp området likt lanterniner på kvällstid.

Våningar: 3, källare/sockelvåning
Stomme/konstruktion: betongbjälklag, -innerväggar och -pelare
Fasad: eternitskivor
Fasadfärg: ljust blågrå
Takform: ursprungligen flackt pulpettak, idag flackt sadeltak
Takmaterial: ursprungligen korrugerad eternit, idag troligen papp
Utvändiga detaljer: utskjutande plåtklädda svängda trapphus, markant utskjutande takfot, utanpåliggnade sopschakt, endast en fönstertyp - fyrluft

Bostadshusen genomgick 1982 vissa fasadförändringar. Mest framträdande var inplåtningen av de utskjutande trapphusen. Balkongfronter byttes ut och pulpettaket ersattes av ett flackt sadeltak. Ombyggnaden gjorde att fastighetsägaren fick det föga uppskattande Grävskopepriset av föreningen Centrum för byggnadskultur, för det årets mest ovarsamma ombyggnad.

KOMMENTAR
Bostadshusen har en enkel fasaduppbyggnad med några få men mycket karaktärsskapande fasadelement; trapphus, fönster och takfot. Genom byggnadernas fria inpassning i den kuperade terrängen skapas intressanta rumsliga variationer av gårdar och utemiljöer. De exteriöra förändringarna som skedde 1982 har inte förändrat områdets stadsbyggnadsmässiga kvaliteter och med undantag för de plåtklädda trapphusen är även fasaderna karaktärsmässigt oförändrade.

Källa: Göteborg 1955-75 inventering- rapportutkast, Sanja Peter 1998
Arkitektur 1959:1