Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 21:16 BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Centralt på en höjd mellan flera bostadsområden ligger denna låg- och mellanstadieskola, ursprungligen byggd som folkskola. På skolområdet finns tre byggnader; två klassrumsbyggnader varav en ligger i suterräng, samt en kombinerad matsals- och gymnastikbyggnad. Klassrumsbyggnaderna avgränsar en kvadratisk asfalterad skolgård mot vilken alla entréer till klassrummen är vända. Mitt på denna gård finns en klätterskulptur i form av en stiliserad båt. Skolgården gränsar direkt till det kuperade naturområden utanför skolområdet.

Skolans huvudentré ligger i ett souterrängplan mot väster. Till skolans huvudentré ansluter Mildvädersgatan, en återvändsgata som leder upp från den större Höstvädersgatan. Utanför huvudentrén finns en yttre skolgård, där odlingslotter och klättertorn minner om vissa miljöförbättringar i början av 1990-talet. Denna del av skolgården nås via trappor från den övre gården.

BYGGNADER
De tre skolbyggnaderna har trots vissa skillnader en enhetlig och enkel utformning. Ljusa långfasader i trä, med enkla eller grupperade enluftsfönster respektive fönsterlösa röda tegelgavlar. Över entréerna med glasade trädörrar till klassrummen/kapprummen sitter enkla skärmtak i plåt. Ett arkadliknande skärmtak kopplar samman huvudbyggnaden och matsals-/gymnastikbyggnaden

Våningar: 1 - 2 i souterräng
Stomme/konstruktion: betonginnerväggar och bjälklag
Fasad: bärande tegelgavlar, långfasader med stående träpanel
Fasadfärg: rött tegel, vit träpanel
Takform: flackt sadeltak på gymnastikbyggnad, övriga med pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: arkadliknande skärmtak mellan huvudbyggnad och gymnastiksal, enkla skärmtak över klassrumsentréer

KOMMENTAR
Skolområdet karaktäriseras av en småskalig bebyggelse inpassad i ett mer dramatiskt omgivande naturlandskap. Bebyggelsen är till stor del bevarad i sitt ursprung förutom vissa yttre miljöförbättringar av skolgården.