Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 29:14 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Vårväderstorget ligger som en central entré och knutpunkt till Södra Biskopsgården. Härifrån utgår en solfjäder av matargator till stadsdelens olika bostadsområden. Arbete pågår med att ytterligare förstärka områdets betydelse som entré till stadsdelen genom att med miljöförbättrande åtgärder knyta samman området mellan torget och stadsdelsförvaltningens lokaler på andra sidan Höstvädersgatan.

Vårväderstorget är utformat med två butiks- och kontorslängor, som trappvis förskjuts både i plan och höjdled i tre sekvenser. Övergångarna mellan torgplatsens tre olika nivåerna var ursprungligen accentuerade med mönstergjutna betongskärmar, genombrutna med små forsande vattenfall. Ansvarig för konstverket "Murar, dammar och fontäner" var Bengt Blomqvist. Vattnet är idag avstängt och stora delar av konstverket är bortplockade. Själva torgytan har en rutindelad markbeläggning av grå granit, betongplattor och vit marmor. Ett klassiskt inspirerat lusthus från 1990-talet finns i fonden av torgplatsen, där det öppnar sig ner mot ett parkområdet i söder, med kyrka, skola, daghem och parklek. Bostadsbebyggelsen i torgets närhet består av punkthus, skivhus och lamellhus.

Läget och utformningen av Vårväderstorget som stadsdelstorg i Biskopsgården, är till stor del ett resultat av dåvarande ideal för grannskapsenhetens utformning, som finns beskriven av Sven Markelius, i tidskriften Byggmästaren redan 1945:
"En relativt koncentrerad hyreshusbebyggelse skulle lämpligen kunna anslutas till ett centrum för affärer, sociala inrättningar och gemensamhetslokaler för fritidssysselsättningar och nöjesliv. En parkgördel kring detta centrala område bör lämna plats för skolor, barnstugor med daghem för barn, lekfält, lekplatser och idrottsanläggningar&&"

Torgets tvåvåningslängor rymmer kontor i övre planet och affärslokaler i bottenplanet. Under torget finns ett garage med möjlighet till inlastning i butikernas källarplan. Idag finns här bibliotek, systembolag, restaurang, livsmedelshall, charkuterist, fotoaffär och flera andra småbutiker. På 1960-talet fanns dock fler fackbutiker typ TV&radio och optiker. Även en yrkesskola fanns inrymd.

Parkering finns på utsidan av torget mot de intilliggande gatorna, Blidvädersgatan och Vårvädersgatan. Dessutom finns ett parkeringshus i kvarteret Jordstöten, på andra sidan Stormvädersgatan. Byggnaden från 1974, inrymmer förutom parkeringsplatser även kontor (tidigare socialtjänsten). Den är med sin provkarta på olika betongelement i fasaden, ett av få exempel i stadsdelen på stilen brutalism.

BYGGNADER
Torgbebyggelsen består av två längor med butiker och kontor. Stora delar av fasaderna in mot torget är uppglasade av butiksfönster i bottenplanet och kontorsfönster i fönsterband på övre planet. Fasaderna var ursprungligen putsade förutom det helt plåtklädda EPA-varuhuset, som tillkom vid en tillbyggnad av den östra butikslängan 1963. Den nuvarande utformningen med rusticerade fasader tillkom 1984-1986 vid en allmän miljöförbättring, då även en tillbyggnad skedde av det tidigare EPA-varuhuset som idag inrymmer livsmedelshall, bibliotek och Folkets hus. Ingen av de tidigare torgförändringarna är dock jämförbar med de planer som idag finns hos fastighetsägaren, nämligen att göra om Vårväderstorget till ett inomhusgalleria.

Våningar: 2 med källare
Stomme/konstruktion: betongstomme med fribärande fasad (pelare)
Fasad: putsad betong och planplåt
Fasadfärg: gul och röd mönstermålad puts, mintgrön
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: bandplåt
Utvändiga detaljer: fasadlånga skärmtak med klassicerad pelargång, rusticerad putsmålning i gult och rött, portiker genom respektive butikslänga ut till bakomliggande parkering

KOMMENTAR
Vårväderstorget är ett välbesökt och vackert torg, där många människor passerar mellan spårvagnshållplatsen och det öppna parkområdet nedanför. Här finns inga tomma butikslokaler, som i många andra samtida torg i Göteborgs förorter. Trots 1980-talets miljöförbättringar då Vårväderstorgets fasader kläddes in med postmodernistiskt lekfulla klassicerande formelement, har den ursprungliga utformningen av torget som en rumslig, social och kommersiell mötesplats, inte förändrats. Planerna att göra om Vårväderstorget till en kommersiellt mer attraktiv inomhusgalleria, innebär samtidigt att torget förlorar sin betydelse som integrerad länk med det omgivande stadslandskapet. Folkhemstorget tänkt för alla slags möten kommer då att privatiseras.