Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 3:27 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Som en isolerad byklunga ligger atriumhus på en platå, väster om Grevegårdsvägen i södra Tynnered. Vid infarten från Grevegårdsvägen ligger en större parkeringsplats. Därifrån går ett gångstråk in i bebyggelsen fram till en trädomgärdad öppen plats och vidare ut över berget, varifrån man når radhus och villaområden nedanför slänten i väster. Den omgivande naturen är mycket påtaglig genom områdets avskilda läge på en delvis skogsbevuxen höjd. Atriumhusen uppfördes ursprungligen med hyresrätt men är idag friköpta av de boende.

De oftast parvis placerade atriumhusen ligger alla med uteplatserna åt sydväst och entréerna ut mot tre mindre gångvägar vilka utgår från den öppna platsen i sydväst. I detta gemensamma uterum finns en av områdets tre lekplatser, sittgrupper, en uppbyggd dansbaneliknande altan och en mindre friggebod/förrådsbyggnad. Längs gångvägarna finns rabatter, planeringar och även mindre beskurna träd. Området upplevs för en besökare inte lika slutet och privat som många liknande atriumområden. på grund av bland annat entréfasadernas fönstersättning, välkomnande små indragna entrézoner och det centrala gångstråket genom området som förbinder Grevegårdsvägen med småhusområden väster om denna kulle.

BYGGNADER
I området finns 26 atriumhus med tillhörande förrådsutbyggnader och - av höga plank - kringbyggda gårdar. Oftast ligger atriumhusen parvis med gårdarna mot varandra avdelade av ett gemensamt plank. Förrådsbyggnaden ligger som en mindre tillbyggnad på den fria gaveln. Förrådets träpanel fortsätter som ett trädgårdsplank, där den likaledes panelklädda porten är väl kamouflerad.

Stomme/konstruktion: träregelstomme
Fasad: steniskivor/skivor med klistrad sten (ursprungligen lättbetong med preobas), panel av spontpanelimiterad plywood
Fasadfärg: grå, vit eller gräddgul
Takform: flackt pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: fönsterband på gårdsfasader, liggande fönsterband mot takfoten mot gångvägar, vilka fortsätter som överljus över den indragna entrén.

Fasadernas utformning skiftar både i material och fönstersättning. Entréfasaden ut mot gångvägen är klädd med gråa steniskivor och en avslutande liggande vitmålad panel mot takfoten. På halva huset löper ett högt liggande fönsterband som fortsätter som överljus över den täta entrédörren som ligger i ett indraget fasadparti med panel. Trädgårdssidan öppnar sig med fasadbreda fönsterband med en låg bröstning klädd med panel. Fönstrens överkant möter den låga takfoten.

Det nuvarande utförandet på de yttre fasaderna med steniskivor är ett resultat av den upprustning av området som skedde 1988 då hyresgästerna friköpte sina fastigheter. De ursprungliga fasaderna är av preobasbehandlad lättbetong, med en putsliknande yta. Enligt en boende var husen tidigare röda. För övrigt har vissa lokala förändringar skett med byte av fönster, tillbyggnad av glasveranda och förråd under1990-talet.

KOMMENTAR
Yttre fasadmaterialet är ändrat men området är ändå intressant som ett litet intimt och rumsligt varierat atriumhusområde, där den omgivande naturen är mycket påtaglig.