Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 8:1 TYNNERED

OMRÅDE
Inom det parkområde som angränsar till bostadsområdet Nya Grevegården mitt i södra Tynnered, finns flera offentliga byggnader, däribland dessa tre - med daghem och förskola. De tre längorna ligger samlade mittemot Vättnedalsskolan, med gavlarna ut mot ett centralt öst-västligt gångstråk som passerar från Grevegårdsvägen förbi Tynnered center i väster och vidare till spårvagnshållplatser och bostadsområden i öster. Mellan daghems-/förskolelängorna ligger mindre förrådsbyggnader som avgränsar lekgårdarna mellan husen ut mot gångstråket. I söder öppnar sig de inhägnade gårdarna visuellt, mot parkområdet med intilliggande bollplaner och lekplatser vid den öppna förskolan.

Området är disponerat så att två kortare längor med daghem, flankerar en längre förskolebyggnad. Entréerna är alla orienterade mot väster, varifrån barnen når "sin egen" gård. Detta medför att gården till det västra daghemmet vetter ut mot torgplatsen vid Tynnered center. En mindre parkeringsplats finns längst i öster mot spårvägsvallen.

Inom området finns tre byggnader med daghem/förskola. Dessutom finns tre mindre förrådshus.

Stomme/konstruktion: träregelstomme
Fasad: fönsterbröstning av fjällpanel, i övrigt cementfiberskivor/minerit
Fasadfärg: gulockra, cyklamenrött och turkost
Takform: sadeltak
Takmaterial: takpannor av tegel
Utvändiga detaljer: träpanelbröstning med ovanliggande kulörmässigt ljusare fasad av minerit, en uppdelning som på gavlarna bildar ett mönster, entréer utformade som mindre verandor med extra långt utskjutande takfot som skärmtak.

De ursprungligen helt träpanelklädda byggnaderna med flacka sadeltak utan markerad takfot förändrades vid en ombyggnad 1994. Fasaderna fick en mer individuell utformning både i fasadmaterial och färgsättning. Detta fråmgår tydligast på de artikulerade gavlarna med en trappande uppdelning mellan fjällpanel och minerit. Byggnaderna fick även ett nytt högre sadeltak - vars vind rymmer en utökad ventilationsanläggning - med kraftigt utdragen takfot. Tidigare träfönster ersattes med nya liknande aluminiumfönster; enluftsfönster med en övre liggande vädringsruta.

KOMMENTAR
De tre byggnaderna har främst genom sin färgsättning och de artikulerade gavlarna en enhetlig men ändå individuell karaktär med associationer till "Tant brun, grön och gredelin". Genom sin placering bildar de tillsammans med den intilliggande Vättnedalsskolan, en stadsmässig förtätning kring det centrala öst-västliga gångstråket genom grannskapet.