Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 14:1 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
På en höjd med långväga utsikt över dalsänkan och bebyggelsen i väster, ligger detta bostadsområde i Tynnereds sydöstra hörn. Genom sin - utifrån sett - borglika karaktär och sin färgsättning i gula nyanser utgör det en tydlig accent i stadslandskapet. Bostadsbebyggelsen löper som en lång mur, uppdelad i tre byggnadskroppar; tillsammans mer än 1200 meter långa. Att en så lång byggnadsvolym ryms inom det ytmässigt begränsade området, beror på husens slingrande planform som påminner om två uppvikta "gem", runt fem oregelbundet formade gårdar. Stora parkeringsdäck är inrymda under flera av gårdarna. Bebyggelsen avgränsas av Rubingatan - en matargata - i väster och en kraftig bergsslänt åt öster. Gångvägar från området leder via en viadukt under spårvägen fram till det intilliggande parkområdet i väster, med skolor, daghem och två mindre affärscentra: Tynnereds center och Opaltorget.

Entrén till området sker genom en till två våningar höga passager i byggnaden, vilka ibland är försedda med trappor ibland med pelargångar. Dessutom finns flera portar in till de stora parkeringsdäcken. Inom området är nivåskillnaderna stora och upplevs som mest påtagliga vid öppningarna genom husen där de intilliggande gårdarna förbinds med en till två våningar höga betongtrappor. Innergårdarna med uteplatser och lekplatser är mycket varierade. Bland annat beroende på att den kuperade terrängen med mindre trädbevuxna kullar tillåtits bryta igenom de plana gårdsbjälklagen. Gårdarna är inte monotona som oftast är fallet vid överdäckning, men de har inte alltid varit lika gröna. Efter problem med vattenläckage in i garagen, skedde 1994-95 en renovering av gårdsbjälklagen. Dessa var då belagda med asfalt, betongplattor och små kvadratiska planteringslådor. Gårdsbjälklagen fick istället en generellt uppbyggd planteringsbädd, med undantag för gångvägar och uteplatser. Nivåskillnaden mot de intilliggande gräs- och planteringsytorna ger idag uteplatserna en viss rumslig avgränsning och gångvägarna en något labyrintartad karaktär. Inom området finns dessutom flera större gemensamhetslokaler för både sport och hobbyverksamhet.

BYGGNADER
Tre slingrande plåtklädda byggnader bildar en planform liknande två uppvikta "gem", runt fem oregelbundet formade gårdar.

Våningar: 5-6 inklusive 2 suterrängvåningar/parkeringsdäck
Stomme/konstruktion: betongstomme med utfackningsväggar av lättbetong
Fasad: trapetsprofilerad aluminiumplåt (ursprungligen brännlackerad eternit)
Fasadfärg: gul, orangea och röd plåt, gråbrun sockelputs
Takform: sadeltak
Takmaterial: polymerbaserad papp
Utvändiga detaljer: nivåmässig och färgmässig uppdelning av byggnaderna, indragna balkonger, indragna entréer med glasade trädörrar, passager med utvändiga trappor mellan gårdarna

Färgsättningen har använts för att skapa en variation och uppdelning av fasaden i mindre delar. De långa slingrande byggnaderna är terrasserade i förhållande till terrängen. Byggnadshöjden in mot gårdarna varierar mellan tre till fem våningar. Uppdelningen i mindre byggnadsvolymer förstärks av att dessa åtskiljs genom olika nyanser av gult, orange och rött. Med avvikande färg är även mindre partier på fasaden markerade av horisontellt och vertikalt indelade grupper av fönster. Entréerna ligger indragna och består av en helglasad dörr med träram och sido- respektive överljus. Dörrens draghandtag betstår av en liggande "rambräda" som visuellt delar in dörrens glas i två speglar. De indragna balkongerna är parvis placerade med fronter av vita laminatskivor. Fönstren är främst tvålufts. Dock finns även större fönsterpartier med lägre bröstning och omväxlande vertikal och/eller horisontell indelning.

Fasadernas färgmässiga indelning är inte ursprunglig. Nuvarande plåtinklädnad tillkom 1984-85 då de tidigare eternitklädda fasaderna tilläggsisolerades. De ursprungliga eternitskivorna var ljusgrå. Motivet för nuvarande kulörstarka färgsättning var enligt en boende, att skapa så stor kontrast till det tidigare fasadutförandet som möjligt.

KOMMENTAR
Områdets yttre slutna och borglika karaktär kontrasterar mot en varierad och öppen gårdsmiljö, vars kuperade terräng med trädbevuxna kullar tillåtits bryta igenom de plana gårdsbjälklagen över parkeringsdäcken. Fasadernas färgmässiga uppdelning är inte original utan en på 1980-talet medveten reaktion på de tidigare ljusgrå eternitfasaderna. Området utgör en tydlig accent i stadslandskapet.