Stäng fönster Göteborg kn, KALLEBÄCK 9:1 M.FL. KALLEBÄCK

OMRÅDE
Norr om Mejeritorget intill stadsdelsgränsen till Skår ligger dessa två punkthus med intilliggande parkeringsdäck. De är de enda punkthusen inom stadsdelen,som i övrigt domineras av skivhus- och lägre lamellhusbebyggelse. Husen är placerade diagonalt i förhållande till omgivande gator och gångvägar, i direkt anslutning till det stora, kuperade parkområdet i stadsdelens mitt. Punkthuset närmast Kallebäcksvägen har en lägre utbyggnad åt norr, ursprungligen inrymde den en konsumaffär men står idag tom. Framför finns en mindre plantering med en samtida bronsstaty. Närmast det centrala parkområdet i söder ligger en större lekplats med stora markytor med sand och rundslipade stenar, vilket ger en naturlig övergång till grönområdet intill. Mot de kuperade slänterna finns granitmurar med mönstermurade stenar. Lekplatsen omgärdas av högvuxna pilträd. Terrängen i området är relativt flack, men direkt utanför kvarteret sluttar marken kraftigt upp mot öster och den intilliggande Boråsleden.

BYGGNADER
Området består av två punkthus. Varje punkthus är utformat som två länkade skivhus, där kropparna är förskjutna i förhållande till varandra kring ett indraget trapphus. Mellan punkthusen finns även ett parkeringsdäck.

Våningar: 12 våningar samt källare med skyddsrum
Stomme/konstruktion: betongbjälklag och innerväggar av betong
Fasad: sandwichelement med vitbetong på långfasaderna, gavlar med gult tegel alternativt gråslammat tegel, förutom åt söder där de klätts med gula plåtkasetter,
Fasadfärg: gult/grått
Takform: pulpettak som bildar ett motfallstak med uppbyggt hissrum i mitten
Takmaterial: kopparpapp
Utvändiga detaljer: långfasadens uppdelning med vertikala lisener som delar av fönsterband och fönsterbröstning, indraget fasadparti under den utdragna takfoten, kopparpanel och grön glasmosaik på före detta butiksutbyggnaden.

Byggnaderna har en karaktäristisk utformning med två förskjutna byggnadskroppar som uppfattas som två skivhus länkade till varandra. Entréerna är placerade i en mittlänk. Entréhallen är genomgående och vetter mot två håll. Punkthusen har en utformning som betonar deras vertikallitet, som genom långfasadens lisener och de höga smala fasadpartierna med avvikande material och färg, som bildas vid gavlarna genom förskjutningen. Uttrycket av vertikallitet och lätthet förstärks även av takets utformning med ett flackt pulpettak med utdragen takfot över ett indraget fasadparti.

I punkthuset närmast Kallebäcksvägen finns en enplans utbyggnad längs hela norrfasaden (tidigare Konsum), vars fasader är klädda med kopparpanel och grön glasmosaik. De helglasade butiksdörrarna och de stora glaspartierna har kvar sina ursprungliga smala metallprofiler.

1981 byggdes livsmedelshallen om till kontor. Samma år kläddes delar av tegelgavlarna in med gul plåtpanel. 1999 byttes de ursprungliga balkongfronterna av betongelement, motsvarande de i fönsterbröstningen, ut mot laminatskivor.

KOMMENTAR
Punkthusen representerar ett ideal med "Hus i park" genom att de ligger frikopplade från den omgivande gatustrukturen. Istället ansluter kvarteret - i sin yttre miljö - till det intilliggande parkområdet. Stadsdelen domineras av skivhus som likaså har en tydlig utformning och associerar till den övriga bebyggelsen. Trots tilläggsisolering av vissa gavelpartier har ursprungskaraktären bevarats i stor utsträckning.