Stäng fönster Göteborg kn, KALLEBÄCK 10:1 M.FL. KALLEBÄCK

OMRÅDE
Vid Kallebäcks byväg i anslutning till stadsdelens centrala parkområde ligger ett kvarter med olika servicebyggnader; ett daghem, en scoutlokal och en fritidsgård kallad Kaprifolen. Dessa byggnader ligger mot de intilliggande gångvägarna utan något inbördes samband. Strax intill finns flera spår av en äldre bebyggelse som funnits längs den ursprungliga byvägen. Här finns två bevarade torp men också lämningar i form av stengrunder, grindstolpar, murar och igenvuxna trädgårdar med högvuxna ädellövträd.

Terrängen sluttar kraftigt upp mot öster. Daghemmet ligger i direkt anslutning till ett lamellhusområde på höjden i öster. Gemensamhetsbyggnaden Kaprifolen ligger som en entrébyggnad, till det anslutande bostadsområdet med skivhus i väster. På andra sidan Mejerigatan ligger Arlas centralmejeri, vars produkter gett namn åt de flesta av gatorna i stadsdelen.

BYGGNADER
De tre byggnaderna är individuellt utformade med olika fasadmaterial. Fritidsgården Kaprifolen har en enkel form men karaktäristiska fasaddetaljer. Konstruktionen med bärande limträbalkar blir synlig vid det flacka sadeltakets kraftigt utdragna takfot. De liggande fönstren över hörn, bildar på gavlarna ett pilmotiv. Fasaden är klädd med en glespanel som även återkommer på dörrarna.

Stomme/konstruktion: bärande limträbjälkar
Fasad: gles träpanel
Fasadfärg: grå, brun
Takform: sadeltak
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: kraftigt utdragen takfot

Daghemmet är byggt i två plan med grå träpanel och tegelklätt sadeltak. Lekgården mot väster inramas av två smala flygelutbyggnader. Flyglarna som nästan är helt uppglasade saknade ursprungligen vägg in mot den gemensamma lekgården. Tanken var att barnen även här kunde leka under tak.

Scoutkårens föreningslokal har bärande tegelgavlar och träregelstomme och är byggd i två plan varav ett i suterräng. Fasaderna är klädda med brun spontad panel. Sadeltaket är klätt med tegelpannor.

KOMMENTAR
Placeringen av dessa gemensamma servicebyggnader är representativ för periodens idéer om grannskapsplanering. En planering som innebar att samla gemensamma funktioner centralt i stadsdelen, gärna i anslutning till ett gemensamt grönområde som var tillgängligt via bilfria vägar - inom den trafikseparerade stadsdelen.

Byggnadernas ursprungliga utseende är i hög grad bevarat. Den största förändringen i området är den omgivande vildvuxna växtligheten som tillåtits att nästan helt bädda in och skärma av byggnaderna från varandra.