Stäng fönster Göteborg kn, RUD 29:1 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE (2 delar)
Området är beläget i stadsdelen Älvsborgs sydöstra del. Det är ett stort område som innefattar 1 ½ plans radhus, 1 ½ plans kedjehus och 2 ½ plans fristående villor. Bebyggelsen ligger i anslutning till ett mindre naturområde i nordost och intill Påvelunds centrum, skola och daghem i väst. I söder begränsas området av Traneredsvägen. Öster om området finns äldre villabebyggelse. Hela området har en enhetlig karaktär, men bebyggelsen kan indelas i olika typer. Radhusen är samlade i den södra delen av området och kedjehusen och de friliggande villorna i den norra delen. Området är anlagt i plan terräng, förutom några av de nordligaste villorna som klättrar upp efter bergssidan. Mellan raderna av hus löper breda, asfalterade gator.
Radhusen i kvarter 153-157 är byggda i raka längor runt en mittpunkt med lek- och bollplaner. Framför radhuslängorna löper övertäckta biluppställningsplatser med förråd. Radhusen i kvarter 150-152 samt 158 är inbördes förskjutna i en trappstegsformation, även de med carport framför. Norr om dessa finns utmed Madbäcksvägen och Påfvenfeldtsvägen kedjehus förbundna med garage. På Bullegummans gata är villorna i 2 ½ plan tryckta upp mot berget. Varje hus har en liten trädgård som avskiljs med staket och häckar från angränsande trädgårdar.

BYGGNADER
Alla byggnader i området uppfördes med en fasad av stående träpanel och betongpannor på taken. Garagen och förråden uppfördes med stående träpanel och pulpettak belagt med papp.

Våningar: 11/2-21/2
Stomme/Konstruktion: stående träreglar
Fasad: träpanel
Fasadfärg: främst blå
Takform: sadeltak
Takmaterial: betongpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Områdets byggnader har flera likheter, till exempel är flertalet hus målade i en blå kulör med varierande nyanser. Alla hus har branta sadeltak, utan vare sig takfot eller taksprång, belagda med betongtakpannor. Vidare är samtliga tak försedda med takfönster och med takkupor som är inklädda med svart eller grålackerad plåt. Alla hus har perspektivfönster, med eller utan ventilationsgaller, eller tvåluftsfönster. Entréerna sitter i liv med fasaden och är skyddade av skärmtak. Ursprungligen har skärmtaken troligen varit plana, av korrugerad plast som stöttats av konsoler i smide. Områdets dörrar är av trä och av mycket varierande utformning. Garage eller carport med pulpettak är placerade utmed gatan framför entrén.

Husen skiljer sig emellertid åt bland annat i fasadmaterial och fasadkulör. Radhusen, en typ av kedjehusen och de friliggande 2 ½ plans villorna har fasader av stående träpanel, oftast målade i blått, rött eller en beige kulör. Några av kedjehusen tilläggisolerades i mitten av sjuttiotalet. Flertalet fasader försågs då med gult fasadtegel och brun eller röd stående träpanel på gavelröstena. Entréerna på de tegelklädda husen markeras av en portal i form av en tegelomfattning. Fönstertyperna i området varierar och fönstren är antingen vita eller bruna.

Radhus och kedjehus har biluppställningsplats i sammanbyggda carports med förråd, vilka bildar en skärm mellan gatan och husens entréfasad. Denna sida av husen är väl avskild från gatan eftersom staketet och grinden markerar gränsen mellan privat och halvprivat sfär. Den andra typen av kedjehus samt 2 ½ plansvillorna har garage med pulpettak, både separata för varje byggnad och som garage i länga.

KOMMENTAR
Området har fortfarande en enhetlig karaktär, men flera detaljer har förändrats. Exempelvis förekommer nya fönster med kraftigare bågar och karmar än övriga fönster, spröjsade fönster, entrédörrar av varierande typ, inglasade altaner och burspråk på kedjehusen. Flera skärmtak har byggts om till förstukvistar. Framförallt har en genomgripande förändring skett vad gäller takkuporna. Nästan samtliga takkupor i området har byggts om till balkonger.