Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 295:1 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE (2 delar)
Området är beläget invid en större väg, Ängkärrsvägen, och mittemot Påvelunds centrum i stadsdelen Älvsborgs södra del. I norr, söder och delvis också i väster omges området av fristående villor i en till två våningar. I söder finns en skogsbevuxen höjd. Västerut sträcker sig Pärt Antons gata upp på en bergshöjd till ett område med villabebyggelse uppfört under samma tid som radhusbebyggelsen. Mellan de båda områdena finns ett parkliknande grönområde med lövträd och gångvägar samt en inhägnad tennisplan.

Områdets bebyggelse utgörs av ett flertal radhuslängor, placerade på ömse sidor Pärt Antons gata, med huslängorna utsträckta parallellt med Ängkärrsvägen. Från Pärt Antons gata leder mindre gator in mellan huslängorna, vilka är placerade ömsom med entrésidan mot gatan och ömsom med trädgårdssidan mot gatan. Mellan husraderna skapas insynsskyddade trädgårdar vilka avskiljs från varandra genom förråd och plank. På entrésidan löper långa övertäckta biluppställningsplatser framför husen. Bakom biluppställningslängorna finns gröna uteplatser som vid varje bostad omger entrén.

Bebyggelsen består av tvåvånings radhus i rader om sex till åtta bostäder.

Stomme/Konstruktion: träregelstomme
Fasad: träpanel
Fasadfärg: gul, ljusblå, vit
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp, plåt
Utvändiga detaljer: se nedan

Husen uppfördes med stående profilerad panel och papptäckt tak. Fasadernas träpanel är målad i olika kulörer. Husen kröns av pulpettak, belagda med papp eller plåt, som avslutas i liv med fasaderna. De svarta takkanterna utgör en avslutning uppåt på byggnadernas fasader. Fönstren är av enluftstyp och till övervägande delen vita. De stående rektangulära fönstren har placerats oregelbundet på varje enskild bostad, i en komposition som upprepas längs husens långsträckta fasader. På andra våningen finns franska och utanpåliggande balkonger. De utskjutande balkongerna har formen av högresta lådor vars väggar består av trä. Flertalet balkonger skyddas av ett utskjutande tak. Fronterna framför de franska balkongerna är av varierad material, främst av en transparent glas- eller plastskiva eller av vita stående brädor.

De många biluppställningsplatserna skyddas av pulpettak belagda med korrugerad plåt och avdelas från varandra genom enkla och låga skiljeväggar av liggande brädor. Pulpettakens vinkel är den motsatta till radhusens. Ingången till husens uteplatser och ytterdörrar sker genom en tvådelad bräddörr i biluppställningsplatsens bakre vägg.

KOMMENTAR
Området är idag färgsättningsmässigt mycket varierat. De ursprungligen helt enhetliga och lådlika husen har givits en mer individuell prägel än tidigare, exempelvis genom nya fönsteromfattningar, tidvis med drag av traditionell snickarglädje, målade i olika kulörer. Ett flertal typer av balkongfronter förekommer idag på de franska balkongerna. Trots förändringarna är bebyggelsens ursprungliga struktur bevarad och området kan vara en god representant för 1970-talets radhusbyggande.