Stäng fönster Göteborg kn, KYRKBYN 149:3 CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
I en dalsänka i norra delen av Kyrkbyn, ligger Jättestensskolan, en låg- och mellanstadieskola. Skolan byggdes som en folkskola, det vill säga dåvarande sexårig grundskola. Inom upptagningsområdet finns flera stora bostadsområden som till exempel Svartedalens och Jättestensgatans bostadsområden. Skolkomplexet med sina tre originellt utformade gråputsade byggnader delar upp skolområdet i två nivåmässigt skilda delar, åt norr respektive söder, med delvis olika karaktär. I norr bryter berget igenom asfalten. På berget finns förankrade mastliknande klätterskulpturer. Åt söder breder grässlänterna ut sig. Den enda större asfalterade ytan är en oval bollplan från 1950-talet, utanför gymnastikbyggnaden.

Ursprungligen ingick i skolområdet även en vaktmästarbostad placerad som en grindstuga vid uppfarten till skolan, vid Jättestensgatan. Byggnaden finns kvar men hyrs idag ut externt. På grund av det stora elevantalet när de stora intilliggande bostadsområdena var nybyggda, byggdes på 1960-talet två tillfälliga skolpaviljonger, norr om matsalsbyggnaden. Dessa är idag flyttade till Torslanda.

BYGGNADER
De tre gråputsade skolbyggnaderna - matsalsbyggnad, klassrumsbyggnad och gymnastikbyggnad - har trots olika utformning ett tydligt gemensamt formspråk med enkla geometriska former och en funktionsmässig uppdelning, avläsbar i de olika byggnadsformerna. Samtliga tre byggnader har en bärande betongstomme, putsade ljusgrå fasader med mörkare gråputsade entrépartier, vita fönster och pappklädda tak med kopparklädd takfotsinklädnad.

Klassrumsbyggnaden i två våningar är vinklad i en utsträckt S-formad plan och har pulpettak. Nivåskillnaderna tas upp med en extra suterrängvåning åt söder. Trapphus med kapprum är placerade i de fasade hörnen på den vinklade byggnaden. De orange ståldörrarna sitter i ett utskjutande originellt utformat vindfång av betong och färgade cementskivor. Däremellan ligger två klassrum per plan, vilka nås direkt via respektive trapphus. Fönstren till de genomgående klassrummen är dels stående enluftsfönster - varannan med liggande vädringsruta - dels högt placerade liggande enluftsfönster på motsatta fasaden. De senare ger ett indirekt ljus utan att försämra möblerbarheten. Matsalsbyggnaden i en våning som även rymmer slöjdlokaler och grupprum, omfattar en rak länga med välvt tak samt en matsal med cirkelformad plan. Fönstren sitter grupperade i kortare fönsterband med olika fönsterbröstning. Byggnaden avslutas åt söder med en pelargång i suterrängplanet. Sydväst om klassrumsbyggnaden ligger gymnastikbyggnaden i en våning med pulpettak. Själva gymnastiksalarna reser sig ur den lägre omklädningsdelen.

Våningar: 1, 2-3 i suterräng
Stomme/konstruktion: bärande betongstomme
Fasad: puts
Fasadfärg: ljusgrå
Takform: välvt, pulpet
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se ovan

I bygglovshandlingarna framgår att det ovanliga förslaget med den korridorslösa klassrumsbyggnaden (som samma arkitekt använt på flera skolor i Göteborg), bara kunde godkännas på dispens av brandmyndigheterna, eftersom det innebar färre utrymningsvägar än normalt. Under 1970- och 1990-talet skedde vissa mindre planlösningsförändringar inom nuvarande skollokaler. Den största funktionsmässiga förändringen är att lokalerna för skolhälsovård, som först ändrades till tandläkarmottagning, idag inrymmer klassrum och grupprum.

KOMMENTAR
Jättestensskolan är ett intressant exempel på en skola med en för 1950-talet ovanligt renodlad funktionalistisk stil. Byggnaderna präglas av geometriskt utformade enkla byggnadsvolymer som korresponderar med den funktionsmässiga uppdelningen. Det arkitektoniska uttrycket är återhållsamt men med välutformade byggnadsdetaljer som till exempel de utskjutande vindfången.

Byggnadernas ursprungliga karaktär är väl bevarad. Skolan finns upptagen i kommunens bevaringsprogram 1987.