Stäng fönster Göteborg kn, KYRKBYN 147:1 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
I anslutning till ett större flerbostadsområde ligger detta område med två enkla träbyggnader; ett daghem och en fritidsgård, i en öppen och svagt kuperad terräng, med Jättestenskolan som granne i väster. Från bostadshusen i söder ansluter Almquistgatan till en större parkeringsplats intill daghemmet, varåt dess entré är orienterad. På båda sidorna av gatan ligger stora öppna gräsytor utan någon avskärmande vegetation ut mot Långströmsgatan, den intilliggande genomfartsgatan. Daghemmets lekplats ligger mellan en av huslängorna och en bergsknalle. Väster om denna bergsknalle ligger ytterligare ett daghem från 1977 (kv Kyrkokören 149:2).

BYGGNADER
Daghemsbyggnaden består av två enplanslängor sammankopplade på mitten av ett uppglasat entrérum. Fasaderna har ljusbeige lockpanel som avslutas med ett parti med röda listklädda träskivor mellan fönstrens överkant och sadeltakets utskjutande takfot. Taket är klätt med papp. Längs hela långfasaden ut mot lekplatsen finns ett arkadliknande skärmtak av rödmålade trästolpar och balkar, täckta av stående vitmålade panelbrädor och korrugerad plast. Förutom traditionell lekutrustning på gården, finns en större omålad lekstuga i trä.

Fritidsgården med namnet Gaikkullen över entrén, är en enkel enplansbyggnad med fasader av rödmålad lockpanel och tegelklätt sadeltak. Alla foder, hörnlister och fönster är svartmålade. Vid entrén finns en mindre farstukvist.

KOMMENTAR
Området med daghem och fritidsgård, med dess anslutning till ytterligare skol- och daghemsbyggnader, visar på stadsplanens funktionsuppdelning mellan bostadsområden och andra verksamheter. Byggnaderna ligger placerade utan något tydligt rumsligt samband med varandra eller den omgivande bebyggelsen. De är enkla i sin utformning men kvaliteter finns i daghemmets - med enkla medel - artikulerade fasad och dess planlösning med en entréförgård och uppglasade entrélänk.