Stäng fönster Göteborg kn, TOLERED 174:1 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Mitt i ett större egnahemsområde från 1940 och 50-talet, ligger dessa två vinkelställda huslängor med 12 radhus, intill en trekantig öppen platsbildning. Området ligger strax intill stadsdelsgränsen mellan Tolered och Kyrkbyn. Radhusens entréfasader och garage vätter ut mot Holmbergsgatan respektive Strängnäsgatan. Gårdsfasaderna och uteplatserna vätter in mot en allmän gräsplan varifrån en gångstig leder ned till ett större parkområde med lekplatser i sydöst. Terrängen är i princip helt plan. Liknande radhus finns i ett större område tillsammans med andra hustyper i Kvillestaden, alla från samma typhustillverkare - Svenska Trähus.

Området består av två huslängor med vardera 6 stycken radhus med tillhörande garage.

Stomme/konstruktion: träregelstomme
Fasad: gult fasadtegel och partier med vitmålad träpanel
Fasadfärg: gul med vita partier
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: svarta betongpannor på huvudbyggnaden och svart plåt på garageutbyggnaden
Utvändiga detaljer: rumsbreda balkonger med gröna smalkorrugerade fronter på vitmålat träbjälklag. Låga garageutbyggnader klädda med vitmålad träpanel

De gula tegelklädda huslängornas relativt enkla byggnadsvolymer har artikulerats med parvisa garageutbyggnader, klädda med vitmålad träpanel, med entréer på ömse sidor. Över entréerna finns ett skärmtak vilket är en förlängning av garagets plåttak. Även gårdsfasaderna har en indelning med partier av vitmålad träpanel runt de stora glaspartierna vid uteplatserna och balkongerna. Förutom dessa större fönsterpartier med låg bröstning finns endast en typ av liggande perspektivfönster. Vissa radhus har kvar ursprungliga skärmväggar vid uteplatsen av grönmålade järnrör och vassmatta. Få förändringar har skett sedan husen byggdes. En mindre tillbyggnad av ett glasat uterum har skett på en gavel och eventuellt har takmaterialet bytts ut. I de ursprungliga bygglovshandlingarna anges takmaterialet som svart högkorrugerad eternit. Takbeklädnaden idag är takpannor av betong.

KOMMENTAR
Byggnaderna har en sparsamt artikulerad utformning typisk för det tidiga 60-talet. Husens ursprungliga exteriör är i princip bevarad.