Stäng fönster Göteborg kn, TOLERED 184:3 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
I en trång dalgång, relativt avskilt från intilliggande småhus, ligger detta trafikseparerade bostadsområde med totalt 109 radhus. De röda tegelhusen är grupperade i längor längs centrala gångstråk, trånga stigar och öppna platser, enligt principen för ett så kallat tätt/lågt bostadsområde. Området försörjs av en enda matargata - Kung Sverres gata - tillika en återvändsgata. Närmaste centrum nås via anslutande villagator och ligger knappt en kilometer därifrån.

Stadsplanens utformning vilken fastställdes 1969, är i hög grad grundad på de topografiska förutsättningarna och kravet på trafikseparering vilket är typiskt för ett tätt/lågt bostadsområde. Bebyggelsen är till stor del orienterad - liksom dalgången - i rakt nord/sydlig riktning. Den bebyggda delen av dalgången sluttar ned åt norr. Nivåskillnaderna i det centrala nord/sydliga gångstråket, tas upp av trappor som även medvetet förhindrar bilkörning inom området. Husens offentliga entrésida ligger ut mot de större gångstråken medan den mer privata gårdssidan är vänd mot mindre stigar eller allmänna grönytor med lekplatser. All parkering inklusive garagelängor, är samlad utmed Kung Sverres gata i väster, med motivet - enligt stadsplanen - att detta var "den ur solljussynpunkt sämsta delen i området."

BYGGNADER
I området finns totalt 109 radhus med tillhörande förrådsbyggnader, uppdelade i 18 längor. Vid parkeringsplatsen längs Kung Sverres väg ligger dessutom 6 stycken dubbelsidiga garagelängor med grå träpanel och eternitklädda flacka sadeltak.

Våningar: 1½ plan, källare/suterräng
Stomme/konstruktion: träregelstomme med betongbjälklag mot källare
Fasad: rött fasadtegel och mörkbrun träpanel på långfasader och gavelrösten
Fasadfärg: röd, mörkbrun
Takform: brant sadeltak
Takmaterial: mörkbruna betongtakpannor
Utvändiga detaljer: slitsar med betongglas till källaren. Lådformade takkupor troligen av zinkplåt. Entrétrappa av betongplattor med frilagd dansk sjösten och räcke av teak.

Radhusen är i 1½ plan med källare, undantaget längorna utefter bergssluttningen i öster vars entréer ligger i ett suterrängplan ut mot det nord/sydliga gångstråket. Lådformade förråd med mörkbrun träpanel mot intilliggande gångväg, avgränsar en förgård på entrésidan. Förgårdarna är ofta stensatta med betongplattor med frilagd dansk sjösten. Samma plattor återkommer som beläggning på entrétrappan. Den täta entrédörren med sitt smala sidoljus är av teak. Mot kök och vardagsrum sitter rumsbreda fönsterband, medan sovrummen i övervåningen har enkla takkupor. Förekommande byggnadsförändringar har gällt vissa takkupor vilka har ersatts med en balkongdörr till en indragen balkong i takfallet.

KOMMENTAR
Kvarteret Visheten är exempel på ett radhusområde planerat efter principen tätt/lågt med uppdelning mellan husens offentliga entrésida ut mot de större gångstråken och en mer privat gårdssida vänd mot mindre stigar eller allmänna grönytor med lekplatser. Utifrån ger husens mörka fasader och strikta plandisposition ett slutet intryck, vilket förstärks av de höga omgivande bergsslänterna. Områdets ursprungskaraktär är väl bevarad.