Stäng fönster Göteborg kn, TOLERED 29:18 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Intill det lokala centrum som bildats vid korsningen Björlandavägen och Toleredsgatan ligger denna länga av radhus, ut mot den vältrafikerade Björlandavägan, som en skyddande skärm för den äldre villabebyggelsen innanför. Bebyggelsen består av två tvåvånings radhuslängor sammanlänkade av en lägre gemensamhetsbyggnad. Både entréer och uteplatser är orienterade mot den lugnare Gamla Björlandavägen i sydväst. De små trädgårdarna avskärmas rumsligt av originellt utformade låga och långsträckta garage- och förrådsbyggnader ut mot gatan.

Stadsplanen för området fastställdes 1961 och innebar en omarbetning av den tidigare planen från 1941 ritad av Uno Åhren. I nämnda stadsplan motiverades uppförandet av radhus - istället för villor - med ett "bättre utnyttjande av den i förhållande till kommunikationer, butiker och skolor välbelägna marken".

BYGGNADER
Inom området finns två längor med totalt 34 radhus, sammankopplade av en gemensamhetsbyggnad med tvättstuga och panncentral. Därtill finns nio garage- och förrådsbyggnader med totalt 36 bilplatser.

Våningar: 2, källare
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: puts
Fasadfärg: olika ljusbeiga nyanser
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: gemensamhetsbyggnadens läge som länk med passage från entré- till baksida, fasaduppdelning genom sidleds förskjutningar, garage- och förrådsbyggnadernas utformning och funktion som avskärmning, entréparti med täta teakdörrar med överljus, stort fönsterparti intill entrén, neddragen takfot som möter fönstrens överkant.

Den mer än 200 meter långa, sammanhängande byggnadskroppen är genom förskjutningar uppdelad i mindre volymer, vilket skapar en rytmisk indelning av den i övrigt relativt slutna nordostfasaden ut mot Björlandavägen. De två radhuslängorna är sammankopplade av en lägre gemensamhetsbyggnad, uppförd med brun fjällpanel och pappklätt sadeltak. En passage genom gemensamhetsbyggnaden förbinder sidorna mot Gamla respektive nya Björlandavägen.

De små trädgårdarna avskärmas rumsligen av karaktäristiskt utformade, garage- och förrådsbyggnader med klarröd eller klargrön träpanel och flacka motfallstak.

KOMMENTAR
Karaktäristiskt för området är bebyggelsens betydelse som skärm mot Björlandavägen vilket påverkat orientering av entréer och uteplatser åt samma håll - Gamla Björlandavägen. De låga klargröna och klarröda garage- och förrådsbyggnaderna blir - förutom att de är rumsligt avskärmande - även identitetsskapande accenter för området. Bebyggelsens ursprungliga karaktär är väl bevarad.

Området finns med i Bevaringsprogrammet för kulturhistorisk värdefull bebyggelse i Göteborg, 1987.