Stäng fönster Göteborg kn, TOLERED 21:1 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Ut mot Björlandavägen ligger detta långsmala kvarter med fyra - ursprungligen eternitklädda - funktionalistiskt utformade villor på rad, som en avslutning på Tolereds största egnahemsområde. Infart till fastigheterna sker från Gamla Björlandavägen. Garage finns på fastigheterna. Dessa låg ursprungligen helt indragna i bottenvåningen.

BYGGNADER
Området består av fyra friliggande villor med garage. Garagen låg ursprungligen indragna i bottenvåningen. Idag har två av villorna separat tillbyggda garage.

Våningar: 2 (halvplans förskjutna)
Stomme/konstruktion: stomme av träreglar och spontade plank
Fasad: bred fjällpanel av eternit
Fasadfärg: vit eller blå
Takform: asymmetriskt sadeltak utan takfot eller takutsprång
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: burspråk med fönsterband vars fasad lutar utåt. Utåtvinklad dörromfattning, som uppåt bildar ett mindre skärmtak.

Mest karaktäristiskt för villorna är deras originellt utformade burspråk med lutande fasader och fönsterband ut mot Gamla Björlandavägen. Villorna ger i övrigt ett slutet uttryck med tak som slutar i fasadliv, breda fjällpanel av eternit och rent funktionsbaserad fönstersättning utan symmetri. Entrédörren med en omfattning som även den lutar utåt, ligger diskret runt hörnet på norrgaveln. Fönstren är av olika typer och storlekar. Deras placering tillsammans med det asymmetriska taket är delvis ett resultat av en invändig förskjutning mellan våningsplanen. Tre av de fyra villorna har genomgått olika exteriöra byggnadsförändringar, såsom tilläggsisolering och panelinklädnad, samt tillbyggnad av separata garage.

KOMMENTAR
Villorna är exempel på en funktionalistisk eternitarkitektur, med karaktäristiskt utformade burspråk som ger marina associationer - till kommandobrygga eller liknande.