Stäng fönster Göteborg kn, TOLERED 177:1 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Nordväst om Tolered kyrka, mellan Björlandavägen och den branta slänten till Slätta damm, ligger detta område med 5 längor med inbördes förskjutna radhus, vars kalksandstensklädda fasader ger associationer till ett kubistiskt klipplandskap. En stark tilltro till ett framtida ökat bilinnehav har haft stor betydelse för utformningen av de enskilda fastigheternas utemiljö.

Radhusen ligger med sina entréer och carports ut mot Vinlandsgatan, matargatan som förgrenas inom området. I stadsplanen - fastställd 1963 - anger planförfattaren arkitekt Folke Skugghall att två biluppställningsplatser skulle anordnas för varje radhus. Dessa är förlagda till den övertäckta förgården som avgränsas mot grannfastigheten av en förrådsbyggnad och plank. De små stenlagda uteplatserna liksom balkongerna är orienterade utifrån krav på bästa solförhållande, vilket innebär att de ligger mitt för entréer/carports på motsatta sida av gatan. Det finns ingen särskild lekplats anordnad inom området. Enligt stadsplanen skulle skolgården vid den intilliggande Toleredskolan fungera som gemensam lekplats för både skolan och intilliggande bostadsområden.

BYGGNADER
Inom området finns fem längor med totalt 58 radhus med tillhörande förrådsbyggnader. Tre av radhuslängorna är svängda.

Stomme/konstruktion: träregelstomme, lägenhetsskiljande väggar av kalksandsten.
Fasad: kalksandsten, liggande
Fasadfärg: ljusgrå kalksandsten, citrongula förråd och brun träpanel
Takform: mycket flacka pulpetak (c:a 2 grader)
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: rumsbreda indragna balkonger, carportliknande förgårdar övertäckta av korrugerad plast, avgränsade mot grannfastigheten med citrongula förråd och bruna plank.

Fastigheterna är, liksom radhusen mycket smala och djupa. Den totala fasadytan med fönster, det vill säga entréfasad och balkongfasad är relativt liten i förhållande till husstorleken. De genom förskjutningar synliga gavlarna av kalksandsten saknar helt fönster. Entrésidan domineras av en carportliknande förgård övertäckt av korrugerad plast. Taket täcker även den oftast stensatta marken närmast entrén. Intill entrén ligger en långsmal förrådsbyggnad vars citrongula färg kontrasterar till den övriga färgsättningen. Radhusen har en enda fönstertyp - perspektivfönster. Entrédörrarna av teak har en asymmetrisk glasning. De flacka pulpettaken som saknar takutsprång, har en gesimsliknande plåtavtäckning av koppar.

KOMMENTAR
Detta är ett område som i hög grad präglats av krav på tillgänglighet med bil. De carportliknande förgårdarna dominerar helt fastigheternas utemiljö. En förhållandevis liten del av fastigheten används som uteplats/trädgård.