Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 154:2 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området är beläget i Hammarkullen, som ingår i stadsdelen Hjällbo, på en höjd strax söder om Hammarkulletorgets centrumbebyggelse. Områdets bebyggelse utgörs av radhus, grupperade i två spiralformade längor som placerats på var sin topp i terrängen. Huslängorna omgärdar varsin stor kuperad och gräsbevuxen gård där berget här och var går i dagen. På gårdarna finns lekplatser, bänkar och asfalterade gångvägar längs husen. Varje länga delas endast på ett ställe, där en smal passage leder in till gården.

Mellan de båda spiralformade husgrupperna leder gatan Sandeslättskroken som avslutas i en vändplats intill de två radhuslängorna. Här finns också enkla och dubbla, rödmålade, panelklädda, garagelängor med pappklädda V-tak respektive pulpettak, och parkeringsplatser samt en miljöstation, uppförd under senare tid. I omgivningarna runt området är terrängen kuperad och skogsbevuxen.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av 110 radhus i två till tre våningar (suterräng) som uppfördes med stommar av betong (bottenvåning) respektive av reglar (våning två och tre) och fasader klädda med rött fasadtegel respektive panelimiterande plåt. De flacka sadeltaken, som har liten takfot och saknar taksprång, belades med papp. Husen är anpassade till terrängen i höjdled och placerade med ingången mot en central kuperad gård. De vitmålade fönstren är av enluftstyp och placerade gruppvis i fasaden. Entréerna skyddas ofta av skärmtak i olika utförande. Utanför varje entré finns ett förråd med fasader klädda med träpanel och pulpettak. Förråden är förbundna med enkla trästaket.

Våningar: 2-3/suterräng
Stomme/konstruktion: betong/träreglar
Fasad: fasadtegel, panelimiterande plåt
Fasadfärg: röda nyanser
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: utanpåliggande balkong, förgård med uthus

I fasaderna mot utsidan löper, mellan första och andra våningens fönster, ett horisontellt parti panelimiterande röd plåt. Fönstren längs den yttre fasaden sitter tätt och sammanbinds av vit panel, så att de upplevs som fönsterband. På andra våningen finns, utmed hela längan, utanpåliggande balkonger av betong och brunt trä som skyddas av en bred takfot. Uteplatserna inåt gården är omgärdade av enkla trästaket. Många entréer har försetts med nya skärmtak och några även med förstukvistar. Ett antal fönster och entrédörrar är utbytta och några balkonger har glasats in.

KOMMENTAR
Till sin grundkaraktär är området välbevarat. Den ursprungliga markplaneringen blev särskilt lyckad.