Stäng fönster Göteborg kn, TOLERED 133:13 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Intill Björlandavägen, strax väster om Fyrklövergatans flerbostadsområde ligger detta kilformade kvarter med fem radhuslängor. I söder mot det angränsande villaområdet ligger även fyra villor byggda samtidigt av samma byggherre. Villorna har samma karaktäristiska materialmässiga fasaduppdelning som radhusen. Innan nuvarande bebyggelse tillkom fanns här ett trädgårdsmästeri.

I stadsplanen som fastställdes samma år som området bebyggdes framgår att det inte var entydigt hur marken skulle användas. Vissa intressen ville bevara marken som allmän plats, eller använda den för allmänt ändamål som till exempel skola. Nuvarande stadsplan är en omarbetning av stadsplanen från 1958 som tillkom inför byggandet av det intilliggande bostadsområdet på Fyrklövergatan. I och med den nya planen, togs mer mark undan för biluppställning och lekplatser. En förhållandevis stor yta med gräs och parkeringsplatser är lämnad som frizon mellan Björlandagatan och radhusen. Närmast radhuslängorna mot parkeringen, ligger två garagelängor som skärmar av mot entréerna. I kvarterets västra kil ligger en större lekplats. Från lekplatsen går ett centralt gångstråk mellan de inbördes vinkelställda radhuslängorna. Uteplatserna ligger åt söder eller väst, vilket betyder att entrésidan ligger mot nästa hus trädgårdssida. Ut mot gångvägen ligger enskilda förrådsbyggnader om avskärmar de privata uteplatserna på trädgårdssidan.

BYGGNADER
Inom området finns fem längor med totalt 32 radhus med tillhörande förrådsbyggnader, samt två garagelängor. Karaktäristiskt för radhusen är den materialmässiga uppdelningen av fasaderna i vertikala band och deras slutna form som byggnaderna får genom det flacka motfallstaket utan takutsprång.

Stomme/konstruktion: träregelstomme
Fasad: tegelgavlar och långsidor med stående lockpanel och steniskivor
Fasadfärg: gul lockpanel, vita steniskivor, brun panel på balkonger och taksarg.
Takform: flackt motfallstak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: indragna balkonger längs hela husets bredd, lådliknande skärmtak i plåt, enkla betongtrappsteg till entrén med frilagd ballast.

Bebyggelsen är i princip oförändrad sedan tillkomsten 1972.