Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 39:2 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området består av 21 längor med tvåvånings radhus av trä. Det är beläget i stadsdelen Hjällbo i Hammarkullens östra del. Bebyggelsen är placerad i en sänka och nås via gatan Hammarkroken från sydväst. Det omges av kuperad terräng med flera höjdpartier, som i norr är bebyggda med ett högt beläget radhusområde. I väster ligger Hammarkullens höghus som en skärmvägg.

Radhusen är placerade i huslängor om ungefär fem lägenheter i varje länga. De är delvis anpassade till terrängens stegring. Både längre och kortare husrader är förskjutna i sidled. Längorna är placerade parvis, med entréer och förråd mot varandra, och med en liten gågata mellan. Det halvprivata gårdsutrymmet framför entréfasaden avskärmas med trästakét mellan tomterna liksom av en grind ut mot entrégatan. Mellan huslängorna bildas större allmänna grönytor där det också finns lekplatser. Fordon är hänvisade till parkeringsplatser och garage, i parkeringsdäck och enplans garagebyggnader i områdets utkant. Söder om området, längs infartsvägen Hammarkroken, finns ett större daghem uppfört i en våning med suterräng.

BYGGNADER
Byggnaderna är i två plan, med en slät fasad som går i liv med ett flackt sadeltak. Fasaden är enkelt utformad på trädgårdssidan med fönster samt balkongdörrar till inhägnade uteplatser. Entrésidan karaktäriseras av det utskjutande taket som skyddar balkongen vilken i sin tur går ut över entrén och första våningen. Radhusen är byggda med en stomme av träreglar, fasaderna är klädda med stående lockpanel och ovanför de parställda perspektivfönstren finns det partier av liggande panel. Området är företrädesvis enhetligt färgsatt i gult, blått eller brunt med vitmålade fönster, dörrar och vindskivor. Taken är belagda med papp. De ursprungliga ytterdörrarna är av omålat trä men flera av dem har ersatts med nya. Den vinklade daghemsbyggnaden har rödmålade panelklädda fasader och kröns av ett sadeltak belagt med papp.

Stomme/konstruktion: trä
Fasad: träpanel
Fasadfärg: gult,blått,brunt
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: förträdgård, uthus

Förråden inklusive sopskåp, är placerade framför varje radhusentré, de är målade i samma färg som huset samt har även vita vindskivor och ett litet fönster ut mot gågatan. Det flacka pulpettaket är täckt av papp.

Området är förändrat så tillvida att det inte har en enhetlig färgsättning, några fasader har fått en mer personlig utformning och bland annat försetts med fönsterluckor, sekundära ytterdörrar och varierande utformning av grindarna vid förråden.