Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 34:85 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området är beläget i Hammarkullen, som ingår i stadsdelen Hjällbo, på en höjd väster om Hammarkulletorget. Området förbinds med Hammarkullens centrum genom en gångbro över Bredfjällsgatan. Bebyggelsen utgörs av tvåvånings radhus som samlats runt tre gårdar i grupper om 10 till 25 radhus. Runt bebyggelsen löper en asfalterad bilväg. I en sänka mellan de två södra gårdarna sträcker sig en gångväg, förbi en fotbollsplan och en byggnad för fritidsverksamhet, ned till Hammarkulletorget. Närmast i söder angränsar ett område med friliggande villor, alla uppförda runt 1970. I öster omgärdar Bredfjällsgatans skivhus en stor gård nedanför slänten.

BYGGNADER
Områdets bebyggelse består av 150 stycken tvåvånings radhus. Genom gårdarna leder små asfalterade gångvägar i den naturliga terrängen, där barr- och lövträd växer och berg går i dagen. Radhusens entréer, liksom biluppställningsplatserna, är vända mot den omgärdande gatan, medan uteplatserna är vända mot gårdarna.

Våningar: 1-2/suterräng
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: trä/betong
Fasadfärg: vitt/rött, blått mm
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: små förträdgårdar

Husen uppfördes med betongstomme och papptak. De lägenhetsskiljande betongväggarna är vitmålade och markerar gränsen mellan de enskilda husen. Fasaderna är klädda med stående lockpanel som målats i olika kulörer. De platta taken omges vid anslutningen till fasaderna av en svart plåtkant. Radhusens övervåning kragar ut över bottenvåningen och bildar en övertäckt biluppställningsplats framför entrédörren. I övervåningens fasad finns i varje radhus ett fönsterband bestående av tre till fyra vitmålade enluftsfönster av större format. Ytterdörrarna är klädda med stående panel och vid sidan av varje dörr finns ett smalt glasparti. Även mot gården svävar övervåningen ut över bottenvåningen. Mot gården finns i bottenvåningens fasad altandörr och fönster, i övervåningens fasader ett fönsterband likt det mot gatan.

Många entrédörrar och fönster i området är ersatta av nya. Ursprungliga fönsterband består av fyra större enluftsfönster och tre vertikala vädringslufter. Flertalet fasader har försetts med ny panel och området är färgsättningsmässigt tidvis mycket varierat. Enligt en boende i området var fasaderna vid husens uppförande enhetligt färgsatta i mindre grupper, i kulörerna blått, rött, brunt och grönt. Trots denna markanta förändring är områdets karaktär välbevarad.

KOMMENTAR
Radhusområdet ger med sin belägenhet, huskropparnas utformning och sin situationsplan en distinkt skulptural verkan. Miljön är variationsrik trots seriell produktion och ljuset skapar ett spännande skuggspel på vita gavelväggar.