Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 46:2 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget mitt i stadsdelen Tynnered. Det begränsas i söder av matarleden Skattegårdsvägen som leder i öst-västlig riktning, i norr av Hallstensgatan och i öster av Önneredsvägen. Bebyggelsen är placerad i en sänka med ett mindre naturområde på dess västra sida. I öster och norr omges det av friliggande villor av varierande utformning.

Området består av ett 80-tal friliggande enfamiljshus som är förbundna via höga plank. Bebyggelsen är uppförd så att det i mitten av området finns ett större område med lekplats. Runt mittpunkten grupperar sig husen i räta rader, dock något förskjutna sinsemellan. Bredare och smalare asfalterade gångvägar leder genom den för övrigt bilfria bebyggelsen. Växtligheten i de inhägnade trädgårdarna är uppvuxen och ger ett lummigt intryck. Några av husen har även förträdgårdar. Från gatan leder portar i planket in till trädgårdarna. I trädgården, längs med planket, har det uppförts mindre förråd. Närmast tillfartsvägarna finns parkeringsplatser samt ett flertal garagelängor. Med fasader av gul lockpanel, vita garageportar och pulpettak. I sydväst är en tennisbana anlagd.

BYGGNADER
Bostadshusen kröns av branta sadeltak som går i liv med fasaden. De har en återhållsam arkitektonisk utformning. Byggnaderna karaktäriseras dels av små fönster i band ut mot gångvägen och dels av stora fönsterpartier i fasaden mot trädgården. Entrén är tydligt markerad då takfallet går ut över inbyggd farstukvist och förråd.

Våningar: 1 ½
Stomme/konstruktion: träregelstomme
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: flertalet har en gul kulör
Takform: sadeltak
Takmaterial: betongpannor, svarta
Utvändiga detaljer: brant sluttande tak, högt gårdsplank

Fasadpanelen är till övervägande delen målad i olika gula kulörer även om andra förekommer. De är försedda med vita vindskivor och bruna takpannor. I gatufasaden är små, rektangulära enluftsfönster placerade i band högt upp på fasaden. Genom planket skymtar stora perspektivfönster mot trädgårdsfasaden. Fasad närmast grannhuset är helt fönsterlös. Sadeltaket är brant och går i liv med fasaden. Entrén är placerad i en lägre del under det förskjutna takfallet. Ytterdörren, som är av trä, är indragen i byggnadskroppen och även försedd med sidoljus.

Bebyggelsen är troligen målad i flera omgångar och den ursprungliga gula kulören dominerar. Både fönster och ytterdörrar har under årens lopp bytts ut. Det har även tillkommit nya fönsterplaceringar i fasaderna.

KOMMENTAR
Området har delvis förändrats men har kvar mycket av sin ursprungliga karaktär. Den kubiska byggnadsvolymen har genom sin fönstersättning en intressant exteriör.