Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 82:1 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Tynnereds norra del. Det omfattar ett stort antal radhuslängor. Bebyggelsen som är belägen på plan mark omges av enfamiljshus, både radhus och friliggande villor. Både i norr och i väster finns två närbelägna radhusområden med liknande arkitektoniskt uttryck. I områdets närhet finns även ett grönområde respektive ett idrottsområde, delvis bevuxna med lövskog. Området begränsas i söder av matarleden Skattegårdsvägen.

Bebyggelsen i området är uppförd enligt en rätlinjig stadsplan. Flertalet av radhuslängorna ligger i närmast nord-sydlig riktning med en bred gågata mellan längorna och entréfasaderna riktade mot varandra. Längorna är sinsemellan förskjutna något i sidled, och rabatternas djup framför entréfasaderna varierar. Detta skapar variation i perspektivet och ger liv åt gångstråken och bebyggelsen då sikten bryts av buskage, träd och byggnader. Gångstråken är asfalterade och planteringar framför entréerna omfattas av betongplattor. Mitt i området finns tre parkeringsplatser med garagelängor från vilka gågator leder in genom området.

Garagelängorna har ljusa, gråa träpanelklädda fasader med vita garageportar som täcker en hel fasad, troligen är inte portarna ursprungliga. De kröns av pulpettak.

BYGGNADER
Radhusen har en engelsk karaktär med låga, satta huskroppar och dominerande branta sadeltak med takkupor. Radhusen är av två olika typer, dels en enkel rektangulär utformning, dels med en vinklad plan och en vinkelbyggnad ut mot gatan. Radhusen är så kallade typhus med fyra olika inre planlösningar.

Stomme/konstruktion: träregelstomme
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: framförallt röd men även gul, blå och grön.
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda betongpannor
Utvändiga detaljer: takkupor med balkong, fransk balkong i gavelfasad, två indragna entréer per lägenhet

I gatufasaden finns vita enluftsfönster med smala ventilationsgaller placerade två och två med ett parti vit träpanel mellan. Trädgårdsfasaden är till större delen uppglasad av enluftsfönster. På vardera takfall finns en takkupa varav den mot trädgårdssidan är något bredare. Entréerna är indragna och det finns två ytterdörrar till varje bostad. Ytterdörrarna är svarta och av trä, en har även försetts med sidoljus. Den obetydligt utskjutande takfoten har klätts in med vita takfotsbräder.

Området har förändrats något genom ommålningar. Troligen var hela områdets bebyggelse mycket enhetligt färgsatt vid uppförandet. Trots tillägg såsom enstaka takfönster, snickarglädje runt fönster och påbyggnad på en gavel har områdets ursprungliga karaktär inte försvunnit. Några större mer genomgripande förändringar har inte genomförts vad gäller bostadshusen. Däremot har parkeringsplatserna inhägnats med ett högt plank med träportar, troligen under början av 1990-talet. Som en parentes kan nämnas att radhusen byggdes med oinredda vindar.

KOMMENTAR
Området har miljökvaliteter med sin plandisposition där flera mindre "bygator" skapar variation och liv. Husens form och exteriör har ett tilltalande arkitektoniskt uttryck. Smärre förändringar har inte lyckats omgestalta bebyggelsen som således är relativt välbevarad.