Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 34:1 TYNNERED

OMRÅDE
Området utgörs av en katolsk stiftsgård och bebos av systrar i Sacré Coeur-orden. Stiftsgården utgörs av en stor byggnad i en våning med sutterängvåning. Den är främst omgiven av bostadsbebyggelse, både flerfamiljshus och friliggande villor, i söder finns även en före detta skola som numera används av stadsdelsförvaltningens administration. I öster reser sig ett mindre bergsparti med några mindre byggnader för bland annat daghemsverksamhet.

Klosterområdet, som inrymmer en byggnad, är uppförd på ett litet bergsparti. På "baksidan" av byggnaden, mot söder, skapas en intim gårdsbildning som inramas av huset, berget och ett staket ut mot skolområdet i söder. På gården finns lekplats och mindre förrådsbyggnader.

BYGGNADER
Byggnaden är uppdelad i två delar. I den sydvästra delen är kyrksalen inrymd, den har ett högrest och iögonfallande tak. Den andra delen i nordöst är en lägre byggnadskropp med plantak, innehållande bostadsdel, kök och en administrativ enhet. Hela byggnaden är uppförd kring två klostergårdar/ljusgårdar med omgivande korsgångar som är anpassade efter det nordiska klimatet då de är inbyggda i själva byggnadskroppen. Ute och innemiljön närmar sig varandra genom korsgångens glasade fasader.

Våningar: 1 samt suterrängvåning
Stomme: uppgift saknas
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: vit
Takform: dolt plantak, asymmetriskt sadeltak
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: burspråk, fasadelement i byggnadshöjd uppbrutna av glaspartier

Mot gården utgörs fasaden på bottenvåningen av fönster i mörkbrun plåt. Tegelfasaden är bemålad i en vit kulör. Plantaket går i liv med fasaden och avslutas med en brun plåtomfattning. Den vita tegelfasaden, främst på långsidorna, delas upp av vertikala fönsternischer med enluftsfönster av mörkbrun plåt med bröstning och överstycke av samma bruna metall och som skapar en skarp kontrastverkan i fasaden. Delar av fasaden artikuleras särskilt med tätare upprepade vertikala slitsar, som är lika breda som tegelytan mellan dem, vilket åstadkommer en pilasterlik verkan i fasaden. Det asymmetriska sadeltakets båda takfall är förskjutna i höjdled och den vertikala ytan mellan dem är fönstersatt med bruna metallfönster. Entréerna är indragna i byggnadskroppen. Huvudentrén på den norra fasaden har massiva ytterdörrar, utförda i ett regelverk av svartbetsat trä med små kvadratiska glasrutor i. Vid matplatsen på söderfasadens första våning finns ett grunt rektangulärt burspråk av brun plåt.

KOMMENTAR
Byggnaden har arkitektoniska kvaliteter bland annat genom att det skapas en grafisk verkan i fasaden genom de mörka fönsterslitsarna som bryter upp och kontrasterar mot den vita tegelväggen. Som företeelse betraktat är klosterverksamheten även socialhistoriskt intressant eftersom nunnorna invandrade, främst från Tyskland, för att vårda och ta hand om barn i daghemsverksamhet och det troligen är den enda verksamheten i sitt slag i Göteborg.