Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 81:1 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Tynnereds norra del och omfattar ett tjugotal radhuslängor. Bebyggelsen är belägen på plan mark och omges av enfamiljshus, både radhus och friliggande villor. I nordost finns ett större grönområde/idrottsområde som delvis är bevuxet med lövskog. Radhusen begränsas i norr av Stora Fiskebäcksvägen. I öster avskiljs det från idrottsområdet av Apelsingatan.

Bebyggelsen är uppförd enligt en rätlinjig stadsplan. Flertalet av radhuslängorna ligger i nord-sydlig riktning med entréerna mot varandra och med en relativt bred gågata mellan. Gågatornas sluts i fonden av tvärställda radhuslängor så att olika rum skapas i området. Rabatterna längs gångstråken varierar i djupled och sikten bryts av buskage och träd. Planteringarna framför entréerna omgärdas av betongplattor. Gågator leder genom området från två centrala garagelängor.

Garagelängorna har röda lockpanelklädda fasader och pulpettak. Hela framsidan är dock täckt av vita garageportar, som troligen inte är ursprungliga.

Ett daghem är beläget nordväst om området. Det är en rödmålad enplans vinkelbyggnad, med fasader av lockpanel och med vita enluftsfönster placerade i grupp, entréer är i liv med fasaden. Byggnaden kröns av ett sadeltak med djup takfot. Den omges av en stor inhägnad lekgård.

BYGGNADER
Radhusen har något av en traditionell engelsk karaktär med låga, satta huskroppar och dominerande branta sadeltak med takkupor.

Stomme/konstruktion: träregelstomme
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: framförallt röd men även gul, blå och grön.
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda betongpannor
Utvändiga detaljer: takkupor med balkong, fransk balkong i gavelfasad, två indragna entréer

I fasaden ut mot gatan finns ett fönsterparti med två par vita enluftsfönster med smala ventilationsgaller placerade på ömse sidor om ett parti vitmålad träpanel. Trädgårdsfasaden är uppglasad av enluftsfönster. På vardera takfall finns en takkupa varav den mot trädgårdssidan är något bredare. Entréerna är indragna och det finns två ytterdörrar till varje bostad. Ytterdörrarna är svarta och av trä, den ena även försedd med sidoljus. Den obetydligt utskjutande takfoten har klätts in med vita takfotsbräder.

Troligen var hela områdets bebyggelse mycket enhetligt färgsatt vid uppförandetf men flertalet hus har målats om. Trots tillägg såsom en fransk balkong på en gavelfasad, enstaka takfönster, snickarglädje runt fönster och påbyggnad på en gavel har områdets ursprungliga karaktär inte helt förändrats. Några större, mer genomgripande ombyggnader har inte genomförts. Däremot har parkeringsplatserna inhägnats med ett högt plank med träportar, troligen under början av 1990-talet.

KOMMENTAR
Området har miljökvaliteter med flera mindre "bygator" som skapar variation. Husens form och exteriör har ett tilltalande arkitektoniskt uttryck tillsynes inspirerat av engelskt byggnadsskick. Bebyggelsen företräder en byggnadsstil som var vanligt förekommande i 1970-talets radhusbyggande.