Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 45:2 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget i Björnekulla i stadsdelen Tynnered i västra Göteborg. Bebyggelsen utgörs av 36 stycken låga, friliggande enplanshus i vinkel. Husen är placerade i en sänka strax öster om ett lummigt bergsområde. I väster ligger friliggande villor. I norr begränsas området av Traneredsvägen och i väster Noleredsvägen. I söder finns en stor gräsbevuxen yta med buskage.

Området är långsmalt och husen ligger i räta rader. De är uppförda med gavlarna mot varandra och en entrégata mellan varannan husrad. Trädgårdarna upplevs som mycket privata då varje tomt avskiljs från gatan med ett staket som löper mellan hus och förråd. Trädgården nås via ett grindhål i staketet.

De boendes bilar parkeras på parkeringsplatser på områdets västra sida. Där finns även garagelängor med en fasad av stående lockpanel samt flacka pulpettak med papp. Det finns inga lekplatser i anslutning till området.

BYGGNADER
De låga huskropparna med flacka tak relativt tätt placerade ger området en speciell karaktär. Varje byggnad är solitär men förbinds med varandra via staket och förråd. Bostadshusen har ett enkelt uttryck, med en dansk eller sydsvensk anstrykning på grund av fasadernas gula tegel och sadeltakens avsaknad av taksprång.

Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: tegelsten, fjällpanel
Fasadfärg: gul, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: betongtakpannor
Utvändiga detaljer: tak över altan, indragen entré

Husen är uppförda med regelstomme, och fasaderna är klädda med ½ stens gult handslaget tegel i löpförband. Sadeltaken är flacka och belagda med bruna betongpannor. Några av taken i området har eventuellt haft taktegel. Över perspektivfönstren med vita karmar löper en takgesims av fjällpanel, några har ventilationsgaller eller vädringslucka. Byggnaden har ett flackt sadeltak helt utan taksprång, gavelröstets anslutning till taket är skodd med kopparplåt. På taket finns även skorsten samt takfönster med kupol. På fasaden som vetter mot altanen bildar flera fönster en uppglasad vägg med det utskjutande taket som regnskydd. Entréerna är placerade i en vinkel på husens östra sida vilket gör att ett regnskydd erhålls över ingången. Flera av områdets ytterdörrar är troligtvis de ursprungliga trädörrarna.

Till varje hus hör ett förråd med fasad av stående träpanel i ljusa färger samt ett pappbelagt pulpettak.

Bebyggelsen har förändrats såtillvida att flera tak är omlagda med taksprång och bruna plåtdetaljer. Några av husen har även ny fasad av lockpanel. Förråden är i hög grad renoverade och flertalet av dem har en något högre resning, samt har en kraftigare och mer accentuerad takgesims. Några har till och med sadeltak.

KOMMENTAR
Karaktäristiskt för området är att det är helt bilfritt, att husen är byggda av relativt exklusiva material och att varje tomt är väl avgränsad med plank vilket skapar en privat sfär där vardagsrummet står i direktkontakt med altanen och trädgården via de stora fönsterytorna i fasaden.

Områdets enhetliga arkitektur har delvis bibehållits, men flera av husen är kraftigt förändrade och byggnadernas karaktär håller på att gå förlorad.