Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 29:4 TYNNERED

OMRÅDE
Området utgörs av Grevegårdsskolan som är en grundskola. Den är belägen i norra delen av stadsdelen Tynnered. Skolan ligger centralt placerad i ett större bostadsområde med både flerfamiljshus, främst i öster och norr, och friliggande villor och radhus väster om området. Området begränsas av gågator som leder vidare till bostadsområdena omkring. Norr om skolgården finns en stor plan yta med fotbollsplaner och i sydost ett mindre kuperat bergsparti med skog. I nära anslutning till skolan finns ett daghem i nordväst.

Skolan är belägen på plan mark och skolgården är vidsträckt, både asfalterad och gräsbevuxen. Skolbyggnaden är byggd som ett kors vilket innebär att det bildas mindre, lokala skolgårdar. Den asfalterade skolgården är delvis bemålad med hagar och andra rutor för bollekar samt enstaka lekanordningar.

På skolgården återfinns även två paviljonger från slutet av 1990-talet, varav den ena har en fasad klädd med liggande, gråmålad träpanel. Fasaden bryts upp av vertikala och horisontella listverk i en röd kulör. Fasaden avslutas upptill med en svart plåtinklädnad av plantakets takfot.
Den andra paviljongen, vars fasader är klädda med samma panel och listverk, är något större. Sadeltaket är mycket flackt, saknar språng och är pappbelagt. De vitmålade enluftsfönstren är placerade med vita steniskivor så att ett antal fönster tillsammans bildar ett "fönsterband" i fasaden.

BYGGNADER
Skolbyggnaden utgörs av en stor korsformad byggnad där den nord-sydgående byggnadskroppen är något längre än den väst-östliga. I öster finns en högre del där gymnastikbyggnaden är inrymd. I varje byggnadsdel finns en ljusgård. Den östra är för närvarande under ombyggnad och kommer delvis att byggas in.

Stomme/konstruktion: stålpelare
Fasad: tegel, skivmaterial, korrugerad plåt
Fasadfärg: gul, röd/svart, gul
Takform: motfallstak, pulpettak, dolt sadeltak på gymnastikhall
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: skärmtak, fast solskydd över fönster

Fasaden utgörs av gult fasadtegel upp till fönsterhöjd och däröver är den inklädd med gul, liggande, panelimiterande plåt. Svarta enluftsfönster med foder av grått trä är infattade i ett rött skivmaterial, placerade så att effekten av ett horisontellt fönsterband uppnås i fasaden. Över entréerna, som sitter i liv med fasaden, är svarta bågformade skärmtak uppsatta. Entrépartierna är av metall med glas företrädesvis i de övre fyllningarna samt svarta och röda skivor i de nedre. Mindre delar av fasaden har även röda skivor i fönsterbröstningsfältet. Över söderfasadens fönsterband finns ett solskydd av aluminium. Gymnastiksalens fasad är av panelimiterande gul plåt i omväxlande liggande och stående fält.

Byggnadens södra fasad ger ett väl underhållet intryck men de andra fasaderna ser mer slitna ut. De senare har på några ställen renoverats och det gula fasadteglet bemålats. Skolbyggnadens östra vinkel med ljusgård är under ombyggnad. En mindre byggnad är också under uppförande i nordväst.

KOMMENTAR
Skolbyggnaden är tilltalande i sin estetiska enkelhet och spår av en rationell byggprocess kan tydas i dess arkitektoniska uttryck. Byggnadens lättfattliga och goda struktur skapar miljövärden.