Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 26:3 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Området är beläget i den nordöstra delen av stadsdelen Tynnered och utgörs av loftgångshus i tre våningar. Det omges av andra flerfamiljshus i väster och söder, och i norr och öster av stora motortrafikleder, Stora Fiskebäcksvägen respektive Västerleden. Närmiljön som utgörs av flerfamiljshus är uppförd enligt en plan med skola i mitten samt fotbollsplaner, kyrka, bensinstation och livsmedelsbutik inom räckhåll.

Loftgångshusen är uppförda på plan mark och formerade i två rader runt en stor gräsbevuxen yta. Husen är placerade parallellt och i vinkel med varandra så att entréerna riktas mot en gemensam entrégård mellan loftgångshusen. Gårdsrummets intimitet kontrasterar mot det stora gröna rummet i områdets mitt. Trädgårdsfasaderna vänder sig antingen in mot grönområdet eller ut från området.

På områdets norra och östra sida finns parkeringsdäck och parkeringsplatser.

Till området hör även en omsorgsbyggnad belägen sydväst om loftgångshusen på motstående sida om en gångväg. Den är uppförd i en våning med gula, panelklädda fasader och kröns av ett sadeltak.

BYGGNADER
Byggnaderna utgörs av tre våningar höga lamellhus med utvändiga spiralformade trappor som ger byggnaderna ett karakteristiskt uttryck (ett liknande område finns i Backa).

Stomme/konstruktion: bjälklagsbärande innerväggar av betong
Fasad: liggande slät panel, steniskiva, fronter av korrugerad plåt
Fasadfärg: gul, beige och brun, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: loftgångar, loftgångsmellanväggar av brun glespanel, spiraltrappor

Långsidornas fasader är klädda med gul, slät liggande panel. Gavelfasader är tilläggsisolerade och klädda med steniskivor i brun kulör på bottenvåningen och beige på ovanliggande våningar. Loftgångarna som sträcker sig längs båda långsidorna är indragna under den djupa takfoten. Loftgångarna utgör entrégång på en fasad och balkong på den motsatta. De avskärmas mellan respektive lägenhet med bruna, alternativt obehandlade skärmar av trä. De har fronter av vita plåtkassetter med en överliggare i metall. Bottenvåningens loftgångsfront är av träpanel i en brun kulör. Den spiralformade entrétrappan är placerad utanför loftgångarna och har ett räcke med fronter av vit gles träpanel. I entréfasaden är enluftsfönster alternativt perspektivfönster placerade i grupper. Fasaden mot det gröna rummet i mitten är helt uppglasad med främst enluftsfönster.

Gavlarna tilläggsisolerades under 1980-talet då de även kläddes med plåtkassetter i gul respektive brun kulör. Tidigare var gavelfasaderna klädda med brännlackerade eternitskivor. Flera av ytterdörrarna är sannolikt av senare datum. De utvändiga trapporna byttes ut i mitten av 1980-talet och de tidigare trappräckena av plåtkassetter ersattes av gles träpanel.

KOMMENTAR
Området har miljökvaliteter såsom de intima och skyddade gårdsbildningarna som bildas i vinklarna mellan lamellhusen. Gårdsrummen är inte heller helt stängda utan öppningar mellan husen leder blicken vidare. Byggnaderna har arkitektoniska kvaliteter, bland annat loftgångarna som ger fasaden ett djup samt spiralsvängda trappor som bryter fasadernas horisontella linjer. Den ursprungliga karaktären i området upplevs vara väl bevarad och området kan sägas vara en tydlig representant för en samtida loftgångshustyp.