Stäng fönster Malmö kn, KALLAN 1 HÅKANSTORP

Beskrivning
Bebyggelsen i kvarteret Kallan utgörs av tre parallellställda lamellhus i tre våningar med gavlarna mot Sallerupsvägen. Bostadslängorna, som exteriört är helt identiska, ritades 1948 av HSB arkitektkontor i Malmö med Sven Grönqvist som huvudansvarig. Utformningen av fasaderna skedde i samarbete med arkitekt Thorsten Roos. Ursprungligen planerades också butikslokaler i en våning utmed Sallerupsvägen, mellan lamellhusen. Dessa uppfördes dock aldrig.
Byggnadernas fasader är i gult räfflat tegel med utskjutande, markerade entréer och tegelomfattningar kring vissa fönster. Sadeltaken täcks av röda tegelpannor. Exteriören som helhet karaktäriseras av en enkel uppbyggnad och sparsam dekoration. Husen har en mycket tidstypisk utformning.
Lägenheterna varierar mellan två till tre rum och kök, varav den förstnämnda är den vanligaste lägenhetsstorleken. På 1980- och 90-talen har flera exteriöra förändringar skett. Soprumstillbyggnader, entrédörrar i aluminium, utbyte av fönster och balkongfronter är exempel på detta. Dessa ingrepp har väsentligt förändrat byggnadernas ursprungliga karaktär. De öppna gårdsrummen mellan lamellerna med grönytor, häckar och piskplatser tycks dock vara relativt orörda.