Stäng fönster Malmö kn, KUNGSLILJAN 3 M.FL. HÅKANSTORP

Beskrivning
I kvarteret Kungsliljan finns två bostadshus och en kyrka, som är sammanbyggd med en butikslänga utmed Sallerupsvägen. Merparten av serviceutbudet i Håkanstorp är förlagd till kvarteret. Det höga skivhuset fungerar som en arkitektonisk accent och ett landmärke i området. Att på så sätt markera en plats med en enda högre byggnad är typiskt för 1950-talet.
Kvarteret Kungsliljan projekterades tillsammans med kvarteret Kattfoten år 1958 av Svenska Riksbyggens arkitektkontor. Tanken var att skapa en mindre grannskapsenhet i stadsdelen. Generellt präglas arkitekturen här av en mindre traditionell utformning och en betydligt större skala än tidigare.
Det elva våningar höga bostadshuset är uppfört i rött tegel med markerade bjälklag i vit puts. Variationen i färg- och materialval delar rytmiskt in fasaden i ett rutmönster, som bryter ned den stora byggnadskroppens volym. En nedsänkt panncentral skjuter ut mot gårdssidan. Balkongerna är indragna i fasaden och vissa har blivit inglasade. Skivhuset kröns av ett plant tak med en välvd överbyggnad. Entrépartierna mot Scheelegatan är helt oförändrade med omfattningar i ljus marmor och glasade trädörrar. Fönstren är däremot utbytta och möjligen också balkongfronterna. Ett typiskt trapplan har fyra lägenheter, jämt fördelade på två respektive tre rum och kök.
Envåningslängan som rymmer småbutiker och S:ta Katarina kyrka ligger utmed Sallerupsvägen och är sammanbyggd med det höga skivhuset. En passage finns dock in mot gården. Byggnadens fasadmaterial är gult tegel. Alla ursprungliga skyltfönster och entrédörrar i butiksdelen har ersatts av nya i aluminium. Förutom kyrkans skiffertäckta sadeltak med hög takresning har byggnaden plant tak. Kyrkans ingång vetter mot en mindre innergård med bland annat intressant utformad armatur. De uppglasade gavelpartierna samt entrépartiets stora skärmtak i kopparplåt ger speciell karaktär åt byggnaden. Kyrkan framstår närmast som en separat byggnadskropp, trots att den i själva verket ligger vägg i vägg med affärslokalerna.
I kvarteret Kungsliljan finns även ett lägre bostadshus, som i skala och utförande anknyter till de äldre lamellhusen i kvarteret Kallan. Fasadmaterialet avviker dock; rött tegel med indragna, gråbruna putsade partier som markerar trapphusen. Såväl fönster som de utskjutande balkongerna är utbytta. Trevåningslamellen bildar tillsammans med höghuset och envåningslängan en halvöppen plats. Gårdsmiljön är ganska torftig med huvudsakligen parkeringsplatser och varuintag för butikerna.